Ny CD-afspiller? – Vi kommer med fire bud
Leder du efter en ny CD-afspiller, så kommer vi her med fire bud i indgangs- og mellemprisklassen
Selvom CD’en, eller Compact Disc’en som den retteligt hedder, i de seneste år har stået i skyggen af streaming, så er formatet og CD-afspilleren bestemt ikke forældet.
Indlægget er opdateret d. 28/12 2023
Hvis du abonnerer på en streamingtjeneste som Spotify eller YouSee Music, så får du faktisk kun leveret musikken i en brøkdel af den kvalitet du kan finde på en CD. Så hvis lydkvalitet er vigtig for dig, så er en CD-afspiller måske den, eller en af de kilder du bør have i dit musiksystem.
Og lydkvaliteten er ikke den eneste fordel ved Compact Discs. Nøjagtigt som med vinylplader, så får du den håndgribelige oplevelse af at sidde med et omslag til albummet, mens du bladrer i den lille bog som følger med. Den indeholder måske tekster til sangene, information om indspilningen og kunstnerne som spiller med på albummet. Du fokuserer på oplevelsen af det specifikke album du har valgt at bruge den næste time på, og er ikke fristet af at klikke videre til den næste kunstner, eller det næste album. Du ejer også den fysiske CD, så du betaler altså ikke månedligt for at lytte til den på din CD-afspiller og der er, forhåbentligt, ingen der kommer og fjerner den fra din hylde, fordi nogle rettigheder udløber. Og modsat hvad man kunne tro, så er der faktisk ting som findes på CD, men ikke på streamingtjenester.
Har du skilt dig af med din CD-afspiller?
Da CD-afspilleren kom på markedet i starten af firserne, blev vinylpladen og pladespilleren dødsdømt, men entusiasterne holdt fast i de 12” store skiver. Jeg var selv en dem der omsatte pladesamlingen og vekslede mønterne til blanke Compact Discs og efterlod pladespiller og vinylplader i midt-halvfemserne. Der er nok ikke noget jeg har fortrudt mere. I dag er min vinylsamling heldigvis genetableret og højt elsket. Min CD-samling kommer ikke til at lide samme skæbne. Den er for værdifuld, i hvert fald for mig og består af årtiers samling af både regulære udgivelser, men også obskure japanske udgivelser, begrænsede udgaver og diverse XRCD, SACD, HDCD, Blu-Spec, UHQCD og andre eksotiske, CD-kompatible formater. Men mange andre har skilt sig af med deres CD-afspiller og CD-skiver, og det betyder, at man kan finde rigtig mange, og billige, musik-CD’er på brugtmarkedet.
Kommer CD-afspilleren tilbage, som pladespilleren gjorde det?
Vinylsalget bliver ved med at stige, men salget af CD’er, om end faldende, er stadig 28% højere end LP’er og EP’er. Og spørgsmålet er om vi om nogle år, kommer til at se samme ’retroficering’ af CD-afspillere som vi har set med pladespillere. I øjeblikket ser vi en lille, men interessant, stigende interesse på kassettebåndafspillere, som dog stadig er lidt af et nicheprodukt. CD-afspilleren er måske ikke helt gammel nok, til at blive retropopulær lige nu men jeg er sikker på, at vi indenfor nogle år vil se en voksende interesse i CD-afspillere og Compact Discs. Ganske enkelt fordi det er et godt format, nøjagtigt som vinylplader er det. Og bare fordi man kan streame sin musik via internettet, betyder det ikke CD’en er blevet et dårligere medie.
Hos os kan du finde en CD-afspiller til både dit behov og dit budget. Vi har et stort udvalg som spænder bredt i både kvalitet og pris. Her er fire bud på CD-afspillere som kan levere en musikoplevelse som er formatet værdigt, naturligvis i hver deres prisklasse og tilsvarende kvalitet.
Cambridge Audio AXC25 / AXC35
Engelske Cambridge Audio har gennem rigtig mange år, været leverandør af kvalitets-Hi-Fi, også i den mere tilgængelige prisklasse. Deres AX-serie er et rigtig godt eksempel på dette, og den omfatter også to CD-afspillere. Cambridge Audio AXC25 og AXC35 er kompatibel med almindelige CD’er og spiller desuden CD-R med MP3 og WMA-filer. De er bygget i et solidt kabinet med kraftig alu-frontplade og har stort display på fronten. Begge modeller er baseret på en WM8524 DAC-chip fra Wolfson. Kvaliteten af DAC-chippen er et af de vigtige punkter i en CD-afspiller, da den står for at omforme CD-skivens digitale data, til et analogt signal som kan hentes ud af den analoge udgang på bagsiden.
Den eneste forskel på AXC25 og AXC35 er, at sidstnævnte også har en såkaldt koaksial S/PDIF-udgang. Via denne kan du hente det digitale signal og behandle det i en ekstern DAC, eller en forstærker med en passende digitalindgang. Det kan være en fordel hvis digitalbehandlingen i disse, er bedre end den i CD-afspilleren. AXC25 og dens analoge udgang er dog ganske fortrinlig, så hvis du ikke har behovet for den digitale udgang, men bare vil tilslutte den til en forstærker via den analoge udgang, så er den det rette valg for dig.
Rotel CD11 MKII
CD11 MKII er, som navnet antyder, version 2 af Rotel’s populære mellemklasse CD-afspiller. Den er inspireret af både forgængeren men også den, nu udgåede CD11 Tribute, og byder på flot lyd takket være et CD-specifikt drev, udviklet af Rotel. Du får analoge udgang så du kan forbinde Rotel CD11 MKII direkte til en forstærker eller aktiv højttaler, men det er også muligt at hente det digitale signal ud via en koaksial S/PDIF-udgang. På den måde kan du gøre brug af en ekstern DAC til at håndtere konverteringen fra digital til analog, eller køre direkte i en digital indgang i en forstærker. Den interne DAC fra Texas Instruments er dog så god, at man typisk vil vælge at benytte den analoge udgang.
Cambridge Audio CXC II
Det her er faktisk ikke en CD-afspiller – det er en CD-transport, og der er en væsentlig forskel. Hvor en CD-afspiller normalt har både en digital- og en analogkreds ombord, har CXC II kun en digital. Det betyder så også at du ikke kan tilslutte den til en analog indgang på en forstærker. Men der er mening med galskaben! – Din forstærker har måske en digital indgang i form af koaksial S/PDIF eller optisk TosLink. Det kan også være at du har investeret i en god ekstern DAC og så er der jo ingen grund til at betale for at der sidder en i din CD-afspiller. Cambridge Audio CXC II er baseret på samme CD-mekanisme der sad i deres 851C som kostede ca. tre gange så meget. Kvaliteten af CD-mekanismen, eller drevet, har stor betydning for hvor præcist CD-skiven bliver aflæst korrekt og hvordan de digitale data efterfølgende behandles. Hvor CD-transporter normalt har været forbeholdt den dyrere High-End klasse, har Cambridge Audio med CXC II bragt puristproduktet ned i en prisklasse hvor alle kan være med.
Rega Apollo (Er nu udgået af sortiment)
Denne halv-bredde CD-afspiller fra Rega har gennem rigtig mange år, været destinationen når rejseplanerne stod på mellemklasse CD-lyd i høj kvalitet. Den er udstyret med en Wolfson WM8742 DAC-chip i høj kvalitet, så du er sikret en stor præcision i konverteringen fra det digitale til det analoge signal. Der hvor Rega Apollo dog har et es i ærmet, er den integrerede fejlkorrektion udviklet af Rega, som indlæser data fra CD-skiven og korrigerer for eventuelle fejl i aflæsningen. Det reducerer jitter, eller det der bedst kan beskrives som digital forvrængning. Resultatet er en meget analogt lydende klang, som er helt i tråd med Rega’s mangeårige dedikation til pladespillere og analogt opbyggede forstærkere. Udover den analoge udgang er der også to digitale, hvis du skulle føle behov for at eksperimentere med en ekstern DAC. Rega Apollo er en af de få CD-afspillere i denne prisklasse, som benytter en såkaldt topload mekanisme i stedet for en skuffe til CD’en. Sammenlignet med en skuffeløsning i denne prisklasse, er det en mere stabil konstruktion, og da låget løftes manuelt, er der heller ikke nogen motor der kan risikere at udstråle elektrisk støj til de følsomme kredsløb.
Dette var blot et lille håndplukket udvalg fra vores sortiment af CD-afspillere. Der er mange andre muligheder, i både højere og lavere prisklasser, også SACD-afspillere som eksempelvis Marantz SA-12SE. Du kan se det fulde sortiment af CD-afspillere her.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.