Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Køb af pladespiller til under 10.000,-

Oprettet d. under Pladespiller og Vinyl

Køb af pladespiller til under 10.000,-

Køb af pladespiller til under 10.000 kr

Hvad er vigtigt, når du skal købe pladespiller? Og hvad skal du være opmærksom på, når du kigger efter en rigtig god pladespiller? Vi giver nogle bud her.

- Pickup

Her taler om vi om en af de vigtigste dele på en pladespiller, det er den, der opfanger alle de mikroskopiske vibrationer og oversætter dem til elektricitet. Hvis ikke denne del er i orden, så går resten også galt. Pickuppen, der sælges med en pladespiller, er dog ikke altid den bedste del af pladespilleren, men der er nogle pladespillere, der kommer med gode pickupper. Her kan du altid tjekke, hvad pickuppen koster i løssalg, hvilket giver en rimelig indikation på dens ydelse. Ofte vil producenten dog sætte en relativt billig pickup på, fordi de ikke selv tjener ret meget på at sælge en dyr pickup, der først er købt hos anden producent. Så for dig kan det faktisk ofte heller ikke betale sig at købe en pladespiller med en dyr pickup monteret, medmindre det er producentens egen. Husk dog ikke at stirre dig blind på pickuppens kvalitet, da tonearmen er mindst lige så vigtig.

- Tonearm

Armen på en pladespiller er utrolig vigtig, for hvis du forestiller dig, at pickuppen skal spore en plade og hente vibrationer op, der somme tider er helt nede på størrelse med et molekyle, så er selv en halv millimeters slør i armlejet for meget. Og når vi taler disse fysiske størrelser, er et friktionsfrit leje afgørende for, hvor præcist armen kan spore rillerne. Den tredje, vigtige ting er ofte overset, men det handler om, hvor effektiv den er til at lede overskydende vibrationer fra pickuppen, gennem armen, ned i plinten og væk fra pladespilleren. Her handler det om armens stivhed og lejets præcision. Nogle tonearme kan indstilles på kryds og tværs, mens andre arme kan indstilles knapt så meget. På de arme, der kan indstilles meget, har du større mulighed for at vælge enhver pickup og få den til at spille optimalt, mens arme, der er mere faste i indstillingen, til gengæld ofte er mekanisk bedre tilkoblet til plinten, hvilket giver fordele på lydkvaliteten.

- Plint

Du vil finde pladespillere, som er drøn-tunge og har en massiv plint, mens andre ser ud til, at det blot er en pladetallerken og arm, der er monteret på et bræt. Begge de to filosofier har deres fordele. Den helt tunge plint er især god til at skærme mod de større vibrationer, der kommer fra højttalere og lignende, så du undgår mikrofoni i pladespilleren, mens de lette plinter er gode til at lede vibrationer fra pickup og arm ud og væk fra pladespilleren. Så en tung plint er især en fordel for dig, der ved, du har svært ved at placere pladespillere på et godt og solidt underlag, har et gulv, der virkelig gynger eller hvis du spiller meget højt. Langt de fleste vil dog ikke opleve problemer med en pladespiller, der har en let plint, og det vil oftest være det bedste valg. Især, hvis du kan hænge pladespilleren op på en vægmonteret hylde.

- Placering

Netop placeringen er noget af det vigtigste ved en pladespiller, fordi den er så følsom overfor udefrakommende vibrationer – men det er faktisk også vigtigt for, at den kan komme af med dens egne vibrationer, der opstår i motor og pickup. Først og fremmest bør du enten hænge den på væggen, hvilket er optimalt, eller sætte den på en solid skænk. Sørg også altid for, at pladespilleren står i vater, så pickuppen tracker pladen ordentligt. Det er også forbudt at sætte højttalere på samme flade, som pladespilleren står, da deres vibrationer så går direkte ind og forstyrrer pladespilleren. Stil i stedet højttalerne på egne standere, hæng dem på væggen eller lad dem stå på tilstødende møbler. Pladespilleren bør heller ikke stå direkte oven på en forstærker, da dens kraftige transformator udsender et elektromagnetisk felt, der går direkte ind i pickuppen og skaber støj.

 

Nu, da vi har nogle basale fakta omkring pladespillere på plads, så har vi udvalgt en kvartet af pladespillere, der koster mellem 5.000 og 10.000 kr, der alle har noget forskelligt at byde på. Vores plusser og minusser er som udgangspunkt relative til forventningerne af en pladespiller i den prisklasse og med dens specifikke features og tiltænkte brug.

 

Cambridge Audio Alva ST

Cambridge Audio Alva ST

- Pris: 4995 kr

Cambridge Audio Alva ST har for nyligt fået et alvorligt hak nedad i pris, hvilket gør, at den lander lige lukt midt i hård konkurrence! Men heldigvis har Alva ST mange fordele, og til denne pris bør den være en overvejelse for alle, der er på udkig efter en fleksibel pladespiller, der på både lyd og finish hører til på et trin, hvor vi er langt forbi de billigste entry-level modeller. Den har indbygget RIAA til dig, der synes det er dejligt ikke at have en ekstra kasse at bokse med. Du kan også bruge Bluetooth, hvis du har en Bluetooth-højttaler, men vi anbefaler at bruge den med kabel, da lydkvaliteten her er bedre, selvom Alva ST bruger en Bluetooth-teknologi, der kan overføre i høj, 24 bit-kvalitet.

Monteret med glimrende pickup fra Audio-Technica

Med pladespiller-giganten Audio Technica i ryggen som primær udvikler af Alva ST, kan det ikke overraske, at der sidder en Audio Technica-pickup på den. Det er ikke den dyreste pickup, men den er yderst solid og meget vellydende til prisen. Armen er solid og lavet med en S-fatning, hvilket betyder, at du kan tage hele armens forreste del (dens headshell) af, hvis du vil skifte mellem flere pickupper. Der er mange justeringsmuligheder, men pladespilleren er ikke svær at indstille og få til at køre. Armen kan dog ikke højdejusteres, så betydeligt højere pickupper kan ikke senere eftermonteres.

Brugervenlig og lækkert designet

Den er lækkert bygget og desuden yderst brugervenlig, da du kan betjene hastigheden via den indbyggede speed box og knapperne på plinten. Den spiller dejligt musikalsk med et godt basfundament og trækker en hel del detaljer ud af musikken, du ellers ikke ville høre på billige pladespillere. Skal du have endnu mere ud af den, kan vi anbefale, at du opgraderer med en Audio Technica AT-VM95EN, der giver dig mere klarhed, bedre dynamik og endnu flere detaljer.

 

Plusser og minusser:

+ Fleksibel og lækkert bygget

+ Mulighed for forbindelse via bluetooth

+ Indbygget RIAA for simpliciteten

+ Bluetooth forbindelse i høj 24 bit kvalitet

- Kan ikke køre 78 omdrejninger

- Kan du undvære bluetooth og indbygget RIAA, får du mere rå lydkvalitet i andre modeller

 

 

 

Pro-Ject Debut Pro

 

Pro-ject Debut PRO

- Pris: 6295 kr

30 års jubilæumsversionen af Pro-jects uhyre populære og velkendte Debut-serie kulminerer med denne Debut PRO-version med opgraderet arm, specialproduceret pickup fra danske Ortofon og aluminiumsdetaljer hele vejen rundt. Det er en virkelig velspillende pladespiller, hvor både minimalistisk design og lækker finish sætter de afsluttende streger under deres store erfaring og kunnen indenfor pladespillere.

Tonearm i god kvalitet, og pickup fra Ortofon

Til denne pris begynder vi pludselig at finde en langt mere seriøs arm, end dem du finder på de billigere Pro-ject pladespillere. Der er tale om en 8.6 tommer lang arm med et kulfiberbelagt aluminiumsrør for både høj stivhed og god dæmpning af vibrationer. Lejerne er langt bedre end de billigere modeller, og du får højdejustering, så du kan sætte enhver god pickup på, du skulle ønske dig. Der sidder dog allerede en specialfremstillet pickup fra Ortofon på armen, som Pro-ject kalder ”Pick-It”, der har samme slibning som den populære Ortofon 2M Red, men er tilpasset Debut PRO.

Afkoblet motor for minimal vibration

Motoren på pladespilleren er afkoblet fra plinten, så den kun sender et minimum af vibrationer og rystelser hen mod pladetallerkenen og pickuppen, når den afspiller plader. Det giver en ro og en klarhed i lyden, hvor du virkelig kan høre, at du har med en god og dyr pladespiller at gøre. Debut PRO spiller musikalsk, varmt og bliver aldrig øretrættende. For at du nemt kan sætte den i vater, står den desuden på tre, højdejusterbare fødder, der er skabt til yderligere at dæmpe resonanser og vibrationer – både udefrakommende og interne. Skal du lige have det sidste ud af pladespilleren, så overvej pladestrammeren her, der matcher.

 

Debut Pro fås i en begrænset periode, også i en helt hvid finish, som Debut Pro White Edition

 

Plusser og minusser:

+ Superlækkert bygget med god vibrationskontrol

+ Spiller varmt, musikalsk og lyttevenligt

+ Masser af indstillingsmuligheder

- Der er ikke frygteligt langt op til en Rega Planar 3 med Exact-pickup, der tager endnu et skridt op på lydkvalitet

 

 

 

Technics SL-1500C

Technics SL-1500C

- Pris: 8990 kr

Baseret på den klassiske 1210-serie af Technics DJ-modeller er SL-1500C en ”hifi-spec” version uden unødvendige stroboskoplys, pitch-kontrol og andet lir – der er kun det, der skal til, for at få den til at spille godt. Således har Technics valgt at montere den med Ortofons kendte og populære 2M Red-pickup, der bidrager til en varm og lækker lyd, der stadig er åben og detaljeret. Du har desuden en indbygget RIAA-forforstærker, du kan bruge, hvis din forstærker ikke selv har den indbygget, eller hvis du foretrækker simpliciteten ved, at du ikke har en ekstra boks mellem pladespiller og forstærker. Du kan naturligvis slå denne RIAA fra, hvis du vil bruge din egen.

Legendarisk ydelse - forbedret til Hi-Fi-brug

Udover næste pladespiller i rækken her, findes der ingen mere legendarisk pladespiller end Technics SL-1210, der var den – uden konkurrence – mest ikoniske og populære pladespiller til DJ-brug i 80’erne. Umulig at slå ihjel, om du så næsten angreb den med en forhammer, var SL-1210 fast inventar på ethvert diskotek og faktisk så god, så den blev anset for at være en mere end habil hifi-pladespiller. Her adskillige årtier efter har de nye versioner fået væsentlig bedre lejer i både motor og arm samt DSP-styret hastighedskontrol, der sparker ydelsen ind i vores tidsalder – men uden at det mindste af Technics’s kendte stabilitet og holdbarhed er gået tabt på den spirituelle hifi-efterfølger, SL-1500C.

Stabil og præcis Direct Drive-teknologi

Pladetallerkenen starter og stopper stort set med det samme som følge af den fine Direct Drive-teknologi i SL-1500C, og du fornemmer næsten den autistiske, japanske akkuratesse, når pladetallerkenen spinner og nålen arbejder med at aftaste musikken rillerne. Du får en varm lyd med et solidt fundament i bassen og et klippestabilt lydbillede, hvilket blandt andet er på grund af den tunge plint, der kvaser enhver udefrakommende vibration, før de når pickuppen samt DSP-styringen af hastigheden, så der absolut ingen wow eller flutter er at finde.

 

Vi kan anbefale at opgradere pickuppen, hvilket du gør nemt ved blot at skifte nåleforsatsen. Forskellen i lydkvalitet mellem en 2M Red og en Ortofon 2M Blue er meget markant.

 

Plusser og minusser:

+ Super stabil pladespiller og en lækkerhedsfølelse helt i top

+ Velspillende og utroligt sammenhængende i lyden

+ Tør og præcis bas + Fuld af funktioner

– blandt andet auto-lift, når pladen er færdig

- Fortjener måske en endnu bedre pickup

- En ekstern RIAA ville løfte lyden yderligere

 

 

 

Rega Planar 3 50th Anniversary

 

Rega Planar 3 50th. Anniversary

- Pris: 8995 kr

Rega Planar 3 er med afstand den mest kendte pladespiller i verden, og med nu 50 år på bagen er Rega den pladespillervirksomhed med mest erfaring i dag. Alt bliver stadig samlet – og det meste produceret – i England, hvor den oprindelige ejer, Roy Gandy, stadig har sin gang. Rega blev i starten kendt på at simplificere pladespilleren og optimere på de vigtigste steder. Gandy fandt hurtigt ud af, at det var fordelagtigt at lave pladespilleren så let og stiv som overhovedet muligt, da selvskabte resonanser fra motor og pickup da langt hurtigere og bedre kunne kanaliseres væk. Samtidig blev den første RB300 arm til, som nærmest var en revolution i og med det var den første helstøbte aluminiums-arm, og den blev kendt for at være nærmest umådelig god til prisen.

Højpræcisions tonearm

I dag er Rega stadig kendte for at lave fantastiske arme til prisen, og på Planar 3 50th Anniversary, sidder den nyeste RB330 arm på, der har en præcision og friktionsfrihed, som konkurrenterne kun kan drømme om. Og til at fejre den runde fødselsdag har Rega lavet en specialmodel af Planar 3, som har fået hele turen og kun koster nogle få bønner ekstra. Udover den glimrende grundkvalitet fra en Planar 3 og den rigtig gode Exact-pickup, får du den lækre walnut effect finish, CNC drejet remskive i stedet for plastik, Reference EBLT-rem og håndtunet Neo PSU-strømforsyning – der i sig selv koster 2695 kr!

Et vaskeægte røverkøb til prisen

Planar 3 50th Anniversary er en af den slags pladespiller, hvor du bare får i pose og sæk. Den originale Planar 3 er ingenlunde dårlig værdi, men det er svært ikke at se 50th Anniversary som den suverænt stærkeste pladespiller på ren, rå lydkvalitet i prisklassen lige under 10.000 kr – og måske også en pæn del over. Husk dog, at en pladespiller på dette niveau ikke er bedre end det svageste led, så RIAA’en skal være tilsvarende god, og her er der en række af muligheder. Regas egen Fono MM Mk5 er et rigtig godt bud.

 

Plusser og minusser:

+ Livstidsgaranti på alle ikke-sliddele

+ Håndtunet Neo PSU strømforsyning

+ Dyr og god Exact pickup

+ Klasseledende lydkvalitet

- Fås kun i walnut effect finishen

- Armen kan kun højdejusteres ved køb af specifikke Rega-spacere - vær opmærksom ved køb af ny pickup.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar