Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

At lytte til Hi-Fi - Del 2

Oprettet d. under Tips & Tricks

At lytte til Hi-Fi - Del 2

Flere tips & tricks til at lytte forskel på Hi-Fi

Velkommen til ’At lytte hi fi’ del 2, hvor vi gennemgår diskantområde, dynamik og kommer med praktiske råd til, når du sammenligner højttalere, forstærkere, hi-fi kabler eller hvad du ellers gerne vil vurdere.

 

For de fleste er det vigtigste i diskantområdet, at den ikke bliver skarp, hvilket den gode gamle hi-hat ofte afslører rigtig godt, og der skal helst ikke være fnidder, hvilket altid bliver afsløret af tydelige s- og ts-lyde. Disse betyder, at anlægget ikke er særlig godt til at håndtere energien i diskantområdet, eller måske blot læner sig for meget op ad en lys klangkarakter.

 

Vores egen erfaring fortæller os, at diskant ikke bør træde unødigt frem og gøre meget væsen af sig selv, og en fremragende diskant er svært at pinpointe, samtidig med at den ikke er fraværende. Den lyder næsten ’mørk’ i toppen, fordi der er så meget rum til at diskanten kan klinge ud i. Når det, i øvrigt utroligt velindspillede, nummer med Mad Season virkelig eksploderer i sidste tredjedel, så er det vigtigt, at grejet kan håndtere energien i diskanten, for at det hele ikke bliver til fnidder.

🎵 Lytteforslag: Mad Season - Wake Up

Lyt på Qobuz

Lyt på Tidal

Lyt på Spotify

Dynamisk overskud er afgørende

Det dynamiske overskud er endnu en af de tekniske aspekter, som er meget vigtig at lytte efter, når man skal vurdere evnerne på et hifi-produkt. Det er basalt set spændvidden mellem laveste og højeste lyd, som en hi fi-opsætning kan gengive ved en given lydstyrke. Her er akustisk musik også rigtig godt til dén udfordring, men kvaliteten af dynamikken på et system kan variere meget, alt efter hvor meget der sker i lydbilledet. Hvor mange instrumenter, sangere og andre lydelementer skal gengives på samme tid? Her bliver en test af det dynamiske overskud hurtigt til en test af, hvor godt et givent produkt håndterer meget energi i lydbilledet. Klapper dynamikken sammen og bliver det hele todimensionelt? Eller er det stadig muligt at fornemme dynamik og rum omkring instrumenter, selv når der sker meget? Et godt rock-nummer eller en klassisk koncert er begge gode målestokke for dette.

 

De kan noget med deres indspilninger i Norge, og Sinne Eeg med The Bitter End, er en simpel, akustisk optagelse, der viser enkeltinstrumenters dynamik utroligt godt.

🎵 Lytteforslag: Sinne Eeg - The Bitter End

Lyt på Qobuz

Lyt på Tidal

Lyt på Spotify

Hold en pause mellem skift af komponenter i systemet

Der er rigtig, rigtig mange andre parametre at lytte efter, men disse er blandt de vigtigste, når man skal danne sig et grundlæggende overblik over en enkelt komponents, eller en samlet hifi-systems, formåen. Men hvis man skal sammenligne disse ting, hvilket er lidt mere udfordrende end blot om det spiller ’lyst’ eller ’mørkt’, og hvis der er eksempelvis to forskellige gulvhøjttalere i spil, så bør man ikke blot flytte højttalerkabler og lytte videre. Vores hjerne har brug for en reset mellem to forskellige produkter, så vi stopper musikken, skifter højttalere og spiller det samme nummer fra starten. Ellers begynder vores hjerne automatisk at ekstrapolere information fra det, vi netop har lyttet til, således at vores lytteindtryk begynder at overlappe.

 

Så lyt cirka to-tre minutter på et nummer, skift til det andet sæt højttalere og lyt cirka lige længe før du igen skifter tilbage til det første, du har hørt. Selvom det er en kort session, bør du allerede her kunne udlede to til tre klare forskelle på de parametre, vi har talt om. Selvom man kender sit grej rigtig godt, kan det stadig være en hjælp at tilgå lytningen en smule metodisk, hvis man står overfor en opgradering.

Et godt Hi-Fi-anlæg er den ubarmhjertige sandhed

Og så er vi igen tilbage ved starten. Lyder det godt, og rykker det de rigtige steder? Selv hvis de objektive parametre er i orden og bedre end det, du har i forvejen, så er det ikke sikkert, at helheden også begejstrer dig. Det kan være, at produktet er for analytisk til din smag – eller det kan være, at et givent sæt hi fi højttalere simpelthen ikke bliver drevet ordentligt af forstærkeren. Når hi fi bliver bedre, bliver det også mindre larmende, da støj og forvrængning bliver nedsat – den støj og forvrængning som måske lige gav lidt ’charme’ til en guitar eller fik bassen til at ’leve’. Noget af din yndlingsmusik gør sig måske ikke fantastisk godt under den ubarmhjertige lup, der er hi fi-anlægget, da indspilningen i studiet ikke har været særlig god.

Kom tættere på det der blev indspillet i studiet

Men hifi handler i bund og grund ikke om lytteglæde, det handler om noget større, nemlig ægtheden af musikken, du lytter til. Hi fi betyder high fidelity, altså at være sandfærdig overfor kildematerialet, og i vores bog må det være den ultimative hyldest til kunstnerne og musikken; at nærme sig en oplevelse, der ligger så tæt op ad det, der er foregået i studiet som overhovedet muligt. Det er naturligvis en svært opnåelig drøm, men jo mere man drømmer, des tættere kommer man på at gøre det umulige til virkelighed.

 

Har du lyst til at drømme om at få musikken hjem i din stue, som om det blev spillet live for dig i studiet eller til en koncert, så er vi der til at drømme sammen med dig i vores butik i Højbjerg eller online her, hvor vi har et kæmpe udvalg af hi fi til gode priser.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar