Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Glem alt om rejsegrammofon - Her er fem gode råd til køb af pladespiller

oprettet d. under Pladespiller og Vinyl

Fem gode råd til køb af pladespiller

Står du for, at investere i din første pladespiller eller har du måske haft en da du var yngre? - Så kan der være nogle ting du skal være opmærksom på, før du svinger Dankortet.

Her følger en række gode råd til køb af pladespiller - men husk, dette er ikke en facitliste, så kontakt os gerne hvis du er i tvivl før du køber.

 

1) Rejsegrammofoner kan rejse hen hvor pebret gror..
Vi ser det ofte - rejsegrammofoner som sælges for en slik i det lokale bygge- eller discountsupermarked. 399kr for en grammofon! - Ja, det er smadderbilligt men det er sgu også noget juks! Det er umuligt, at lave en god pladespiller der skal koste 400kr i udsalg. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. I nogle tilfælde kan du endda risikere at de ødelægger de plader du har investeret i, på grund af det unødvendigt høje nåletryk som er på de her rejsegrammofoner. Og i øvrigt, så giver det slet ingen mening at rejse med sin grammofon. Det var måske sjovt tilbage i halvfjerdserne hvor der ikke er noget alternativ men i dag har vi næsten alle en telefon i lommen med adgang til alverdens musik. Vil du have musik med på rejsen, så brug dén eller en batteridrevet Bluetooth-højttaler.

 

En sidste ting i forhold til de her rejsegrammofoner, er manglen på mulighed for opgradering eller udskiftning af dele. Størstedelen af de her rejsegrammofoner er udstyret med noget ikke-standardiseret bras og det betyder at du eksempelvis ikke kan få en ny pickup hvis dén går i stykker. Så skal du smide hele pladespilleren ud og købe en ny.

 

Da rejsegrammofonen i sig selv åbenbart ikke er bizar nok, så skal der 'naturligvis' også monteres højttalere i apparatet... Det leder mig til råd nummer 2..

 

2) Din pladespiller og din højttaler er som mus og kat
.. og altså ikke på den sjove Tom-og-Jerry-måde. De bør på ingen måde være tvunget til at leve tæt sammen! - En pickup på en pladespiller kan på mange måder sammenlignes med en mikrofon. Den opfanger alt den finder i rillen på en vinylplade men den samler også op på vibrationer, brum, og andet som på den ene eller anden måde er fysisk forbundet til pladenspilleren. Når du har en højttaler i samme kasse som pladespilleren eller, for den sags skyld, en højttaler stående på samme hylde/bord/skænk som din pladespiller, så vil du opleve det der hedder tilbagekobling. Når højttaleren gengiver det som pickuppen aflæser og pladespilleren sender videre til din forstærker, så vil det igen blive opfanget af pickuppen. Lidt forenklet så er der tale om en slags ekko men på den ufede måde.

 

Og når vi nu er ved det, så skal en pladespiller heller ikke stå direkte oven på en forstærker. Forstærkeren kan ikke få luft og der vil være både elektrisk støj og transformatorbrum som vil blive opsamlet af pickuppen. Så uanset hvad du har set i en brochure eller reklame fra din lokale hi-fi forening eller Radio TV butik, så er det 'no-go'!

 

3) Nej, den spiller ikke af sig selv
En pladespiller kan ikke selv lave lyd. Altså, medmindre du forventer at nyde din musiksamling med øret helt nede ved pickuppen, hvor du svagt kan høre de højeste frekvenser. Derfor skal du i forbindelse med dit køb af pladespiller også overveje hvordan resten af løsningen skal se ud. 

 

Den helt klassiske - og i vores ører - rigtige måde at gribe tingene an på er som følger: 

Pladespiller > RIAA-forstærker > forstærker > højttalere. 

 

Afhængigt af din entusiasme og dine forventninger til det endelige resultat kan dette dog også forenkles en smule. Du kan eksempelvis købe en pladespiller med indbygget RIAA-forstærker* som så kan tilsluttes direkte til en forstærker med et sæt højttalere. Løsningen vil så være som følger:

Pladespiller m. RIAA > forstærker > højttalere

 

"Jamen, det skal være mere enkelt!"
OK, så kan vi skære ind til benet og nøjes med en pladespiller og et sæt højttalere. Dette kræver dog et sæt aktive højttalere, som har indbygget den forstærkning som man ellers normalt ville hente i den regulære forstærker. Igen skal vi her have en pladespiller med indbygget RIAA-forstærker for at det kan fungere. Løsningen vil nu se sådan ud:

Pladespiller m. RIAA > aktive højttalere

 

"Jamen det skal være endnu mere enkelt!"
Hmm.. OK, måske en pladespiller med Bluetooth som kan sende trådløst til din lille, aktive lifestyle-højttaler? - Det kan godt lade sig gøre og der er nogle forskellige muligheder for pladespiller med denne funktion indbygget. Det er værd at nævne, at det ikke er den lydmæssigt optimale løsning, da man faktisk degraderer den analoge lydkvalitet fra pladerne betragtelig!

 

Du kan finde pladespillere med Bluetooth under vores udvalg af pladespillere.

 

"Ej, altså det er simpelthen for kompliceret!"
Må jeg anbefale en iPod i stedet?

 

Kort og godt så bør du, før du køber pladespiller, vurdere hvordan resten af dit setup skal se ud og hvor godt et resultat du forventer. 

 

*En RIAA-forstærker skal benyttes mellem en pladespiller og en forstærker, da signalet er meget svagere end det som eksempelvis tages fra en CD-afspiller.

 

4) Køb hos faghandleren
En hurtig søgning på Google giver masser af resultater på køb af pladespiller men du bør tænke dig godt om. Hvis du er nybegynder så vil der helt sikkert være en del spørgsmål du gerne vil have svar på og du vil måske også gerne have hjælp til opsætningen. Det får du altså ikke fra en eller anden computerforhandler eller dagligvarebutik der blot vil ride med på den nyfundne interesse i pladespillere for at slå mønt på det.

 

Hos Tape Connection har vi forhandlet pladespillere i noget der ligner tyve år og vores kollektive erfaring er enorm. Derfor er vi godt rustet til at vejlede og rådgive og assistere hvis det hele bare ikke giver mening. En pladespiller kræver omhyggelig opsætning for at fungere optimalt, så spørg dig selv: Er det værd at spare et par hundrede kroner her og nu, hvis du aldrig bliver glad for dit køb?

 

Du kan i øvrigt finde en fin artikel fra JyskFynske Medier, som besøgte os i februar 2018, som fortæller lidt om vores baggrund. Læs artiklen her

 

5) Nyd musikken
Ja, det virker måske ret indlysende men i en tid hvor alt kan streames og man kan springe til næste nummer med et 'swipe' på sin telefon, så er det her faktisk én af de bedste oplevelser ved vinylformatet: Det kræver lidt engagement. Du skal selv lægge pladen på og tænde for pladespilleren, køre armen indover pladen og sænke pickuppen. Når pladen er slut skal det hele gøres igen men bagvendt. Mellem de to aktiviteter bliver du dog beriget med store musikoplevelser. Typisk vil man ikke springe et nummer over, blot fordi at det måske ikke er en favorit. I stedet hører du hele pladen og numrene i den rækkefølge som kunstneren tiltænkte det og ofte vil du opleve en nyfunden glæde ved et nummer som måske tidligere ikke sagde dig noget. 

 

Vinylerne og pladespilleren er det perfekte format i en verden hvor noget så kunstnerisk som musik, er blevet reduceret til nuller og et-taller, sendt fra en fjern server til din telefon i lommen. Det er håndgribeligt og med den rigtige opsætning vil lyden være den digitale løsning overlegen.

 

God fornøjelse!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar