Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Hvad er Roon?

Oprettet d. under Computer Hi-Fi, Produktfokus

Hvad er Roon?

Roon

Hjernen og hjertet i din digitale musiksamling

Vi har tidligere kigget på Roon, den populære løsning til musikstreaming i høj kvalitet, senest i 2018. Meget er sket siden, så derfor genbesøger vi løsningen og tager et nærmere kig på hvad det egentlig er, og hvad du kan bruge det til.

Hvad er Roon?

Kort sagt, så er Roon den bedste løsning, når du skal have styr på en stor musiksamling som er lagret lokalt på et netværksforbundet drev. Men det kan også integrere med både Tidal og Qobuz, så du kan have al din musik samlet, uanset om det ligger på en harddisk eller hos en online musiktjeneste, eller endda begge dele på en gang. Det er også en perfekt løsning til multirum, hvor du kan spille din musik i flere forskellige zoner. Det overordnede mål er brugervenlighed og lydkvalitet, og Roon fungerer som en slags dirigent for din musiksamling. Den fortæller musikken hvor den skal spilles, i hvilken kvalitet og sikrer at takten holdes, helt fra den oprindelige fil til din streamer, forstærker med streaming eller aktive højttaler.

 

Animation der viser Roon

Optimeret netværksteknologi for optimal lydkvalitet

En af fordelene ved Roon er, at det benytter sin egen form for netværksforbindelse, kaldet RAAT – Roon Advanced Audio Transport. Det sikrer, at alle filformater kan afspilles på de produkter du kan forbinde til via Roon. Hvis du f.eks. har en DSD-fil som du gerne vil lytte til på en streamer eller trådløs højttaler som ikke understøtter DSD, sørger softwaren for at konvertere den til et format som streameren kan forstå, og gør det i højest mulig kvalitet. Herudover integrerer Roon også med apparatets betjening, så du kan justere lydstyrke, få information på din streamers display, mm. For bedst mulig ydelse, skal det apparat du afspiller musikken til, eks. en Lindemann Limetree Bridge II, være Roon Ready-certificeret. Læs mere om dette, længere nedenfor. Det også muligt at spille musik fra Roon til en Apple AirPlay eller Google Chromecast-kompatibel enhed. Disse er dog ikke Roon Ready, så der vil være kvalitets- og integrationsbegrænsninger.

Overblik over din musiksamling med Roon

En anden, og for undertegnede meget værdsat del af Roon er den måde musikken præsenteres på. Ved overgangen til streaming og netværksbaseret musikafspilning, måtte vi også opgive de små bøger der fulgte med CD’erne. Det var her man kunne læse sangtekster, se billeder, læse hvilke musikere der spillede med på albummet, og meget mere. Den oplevelse har Roon forsøgt at genskabe, ved at indhente en hel masse information om de albums du har i dit bibliotek, og krydre det med billeder. Der er også krydsreferencer, så man kan se hvilke albums en given kunstner har medvirket på. Hele musiksamlingen præsenteres med albumomslag, og man kan herudover gennemse biblioteket efter kunstner, album, komponist, mv.

Glæden ved information om det du lytter til

Roon er ikke bare et fremragende musikbibliotek. Det er også en enestående musikafspiller, hvor der er understøttelse for alt i filformater og kvaliteter. Den software som Roon har udviklet til afspilning – de kalder den MUSE – er skabt fra bunden til at levere lydkvalitet. Den understøtter alt fra MP3 til DSD512, og alt afspilles ’bit-perfect’ altså som en 1:1 gengivelse af den oprindelige fil. Medmindre man selv aktiverer en af de indbyggede DSP’er eller afspiller en ikke-understøttet fil på en Roon Ready hardware – så vil filen, som tidligere nævnt, blive konverteret til et andet format. En, eller endnu en, virkelig fed feature er at man hele tiden kan se hvordan filen bliver behandlet. Signalvejen bliver beskrevet under afspilning, så man kan se om der bliver lavet op- eller ned-sampling, eller omkodet til et andet format.

Hvordan får man Roon?

  • Roon Nucleus

Den nemmeste løsning er at investere i en Roon Nucleus, som er en server, altså en slags computer, som specifikt er udviklet til at køre Roon software. Den er vedligeholdelsesfri, så du kan koncentrere dig om musikken. Alle opdateringer sker automatisk.

 

  • Roon på Innuos ZenMini MK3

Det er dog også muligt at installere Roon på andre produkter. Et godt eksempel er Innuos ZenMini MK3. Den kører i forvejen Innuos’ egen software, men man kan vælge at installere Roon og benytte dette i stedet. Det er en lidt billigere løsning, og stadig både nemt at komme i gang med og bruge.

 

  • Installer Roon på en PC eller Mac

Fordelen ved de to ovenstående løsninger er, at de kan passe sig selv. Med det menes, at de ikke laver andet end at servere din musik, når du har brug for den. Roon kan dog også installeres på en computer og det fås til både PC og Mac. På computeren kan det installeres som en Core, altså en alt-i-en løsning, som både håndterer musikbiblioteket og afspiller det. I princippet fungerer det så som det vil gøre på Nucleus, men der er nogle få ulemper. For det første er hardwaren i din computer ikke optimeret til lyd. For det andet skal du huske at starte softwaren hver gang du vil høre musik, og hvis computeren er slukket, kan du selvsagt ikke få adgang til din musiksamling.

 

  • Roon på anden hardware

Du kan også installere softwaren på en række andre typer af hardware, eks. en NUC, en NAS eller lignende. Det kræver dog en vis teknisk indsigt, som vi ikke har mulighed for at afdække her. Bemærk også, at denne type produkter er skabt til IT-brug, og ikke til lyd i højtydende musiksystemer.

 

Bemærk at man betaler for Roon softwaren. Så uanset hvilken løsning du vælger, skal der investeres i software udover prisen på hardwaren. Man betaler ikke ekstra for at tilføje apparater der afspilles til – du kan altså lave en multirumsløsning med en lang række streamere, aktive højttalere, mv.

Hvordan bruger jeg Roon?

Der er flere muligheder for at betjene Roon, når du skal høre musik. Med softwaren installeret på din computer, kan den benyttes til at betjene din Roon Core – uanset om den befinder sig på samme computer eller på en netværksforbundet server på dit eget netværk. Du kan også betjene din Core med den gratis Roon Remote app til iOS og Android, både telefoner og tablets. Den har en let og overskuelig brugerflade, hvor du kan søge på alle tænkelige informationer, sortere og filtrere på f.eks. filformat, Hi-Res-kvalitet, mv.

 

Senest har Roon lanceret deres Arc app (iOS, Android), som gør det muligt at tage musiksamlingen med i lommen. Uanset hvor du er, så længe du har internetadgang, kan du lytte til den musik der ligger på din Roon Core. Det er endda muligt at hente musik fra serveren over på din smartphone, så du kan lytte når der ikke er internetforbindelse.

 

Hånd der holder iPhone med Roon appen åben

Hvad er Roon Ready?

For at en streamer, en forstærker med indbygget streaming, eller en aktiv højttaler kan fungere med Roon, skal den være certificeret Roon Ready, og understøtte RAAT-teknologien. Det garanterer at produktet spiller optimalt med Roon, at betjeningen integreres, og at hele oplevelsen lever op til den kvalitet som Roon står for. I softwaren vil din streamer også fremgå med en lille sort/hvid tegning, så den er let at genkende fra de andre lydenheder på dit netværk. Enheder der ikke er certificeret, vil blot have et generisk højttalerikon. Kort sagt, så kan du være 100% sikker på at produktet virker med Roon, hvis det har en Roon Ready-certificering.

 

> Find Roon Ready netværksafspiller her

Hvad er Roon Tested?

De apparater som ikke kan blive Roon Ready-certificeret, eks. fordi de ikke har netværksfunktion, kan måske få mærkatet Roon Tested. Det er oftest for DACs, hovedtelefonforstærkere og andre Hi-Fi-apparater med USB-indgang. Et godt eksempel er Chord Electronics Mojo 2, som også vil blive vist i Roon med en lille tegning. De produkter der er Roon Tested er blevet profileret, så du kan være sikker på at de fungerer bedst muligt med Roon softwaren.

Hvad koster Roon?

Desværre er det ikke gratis at bruge Roon – men på den anden side er det alle pengene værd, når man først er kommet i gang med det. Priserne er som følger pr. dags dato:

 

  • Månedsabonnement: USD 14.99 / ca. 105 kroner
     
  • Årsabonnement: USD 149.88 / ca. 1.060 kroner (ca. 88 kroner pr. måned)
     
  • Livstidsabonnement: USD 829.99 / ca. 5.860 kroner

 

Roon tilbyder en prøveperiode på 14 dage. Her kan du installere Roon og lave en fuld opsætning, så du kan teste al funktionalitet før du køber eller abonnerer på softwaren. Hvis du bruger vores tilmeldingslink, får du 14 dages prøveperiode og 1 måned gratis ved tilmelding til 1 års abonnementet.

 

Der medfølger ikke noget musik til Roon. Du skal altså selv have musiksamlingen eller have et abonnement på enten Tidal eller Qobuz streamingtjenesterne. Der er dog adgang til internetradio.

 

Har du spørgsmål til produkter som kan integreres med Roon, så kontakt os gerne.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar