Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Musik streaming tjenester 2025 - Testet

Oprettet d. under Computer Hi-Fi, Musiktjenester, Musikstreaming, Tips & Tricks

Musik streaming tjenester 2025 - Testet

Musik Streaming Tjenester 2025

Hvilken musiktjeneste fortjener dine skillinger i 2025? – Vi tager igen et kig på udvalget af de bedste streamingtjenester til musik.

Denne gang tester vi følgende musiktjenester:

Se sammenligning af de forskellige musiktjenester

Hvad tager vi med i vores samlede vurdering?
  • Lydkvalitet
  • Udvalg af albums
  • Brugervenlighed
  • Funktionalitet
  • Integration i Hi-Fi-produkter, hardware eller software
  • Kunstner- og albuminformation
Hvad tager vi ikke med i vores samlede vurdering af musik streaming tjenester?

Tilgængelighed af musikvideoer, lydbøger, podcasts, radioprogrammer, mv. Det handler om musik og kun musik. Specielle features nævnes under sektionen ’Bonus’ men tæller ikke med i den samlede oplevelse.

Hvad kan ikke testes

Om der er albums som er eksklusive til én bestemt musik streaming tjeneste. Hvor ofte man risikerer at albums forsvinder fra ens musiksamling, grundet manglende rettigheder.

Siden sidst

Sidst vi lavede den store sammenligning af musik streaming tjenester, var tilbage i januar 2020. Men som med al anden teknologi, så udvikler og ændrer de her musiktjenester sig løbende, og der er er stadig stor forskel på hvor du får mest for pengene. Hvad man vægter som værende det vigtigste ved en musiktjeneste varierer. For nogle er det størrelsen på udvalget af albums, for andre er det en lækker brugerflade. For os er det lydkvaliteten, udvalget, brugervenligheden og muligheden for integration i anden software, eller i hardware, som eks. musikstreamere, bærbare musikafspillere mv. Vi har ingen økonomisk interesse i at favorisere en tjeneste fremfor en anden. Vi betaler selv for de musiktjenester vi benytter, både privat og i butikken. Vi lægger derimod et stykke arbejde i dette blogindlæg, for at hjælpe dig og andre på rette vej, og naturligvis for også selv at blive klogere. De fleste streamingtjenester har en gratis prøveperiode, så du også selv kan sammenligne.

Udvalget af musiktjenester vi har testet

Vi tester musiktjenester som er tilgængelige i Danmark. I år er der to nye spillere på banen, nemlig YouTube Music, og Qobuz som for nyligt er blevet tilgængelig i Danmark. Tyske High-Res Audio er ikke med i år, da udvalget af musik er så snævert, at det ikke giver mening at sammenligne med de andre tjenester. De skal dog stadig have stor ros for deres fokus på lydkvalitet. Du kan læse mere om HRA i vores anmeldelse af musiktjenester fra 2020. YouSee Musik er ikke med, da man skal have mobil-, TV- eller internetabonnement hos YouSee/TDC for at benytte den.

Hvordan vi tester musiktjenesterne

Vi tester på de tilgængelige platforme, altså hhv. PC/Mac (web-baseret eller via dedikeret app) samt app til smartphone. Vi benytter ikke tredjeparts software til afspilning, da det ville give udvalgte tjenester en fordel i lydkvalitet – eks. Tidal eller Qobuz integration i Roon. Vi nævner og omtaler dog muligheden for at bruge tredjeparts software, hvis det er relevant. Hvis en app eller software fra en given udbyder tilbyder optimering a lyden, eks. ved brug af ’exclusive mode’ i Tidal, bliver dette benyttet. Subjektiv lydkvalitet vurderes ved streaming på computer med musiktjenestens egen software eller web-baseret afspiller, afhængigt af tilgængelighed.

Hardware og udstyr brugt til testen:

Kilde: Apple Studio M2 computer / iPhone 16 Pro Max

DAC / Hovedtelefonforstærker: Astell&Kern HC2 

Hovedtelefoner: Audio-Technica ATH-WP900

 

Anmeldelse af Apple Music musikstreaming

4.5 stjerner i samlet vurdering

 

Godt ti år efter lanceringen har Apple Music, bl.a. takket være den store udbredelse af deres hardware, taget en god bid af markedet for musikstreaming. Med mere end 100 millioner numre i biblioteket er Apple Music en af de største når de kommer til udvalget af musik.

 

En af styrkerne ved Apple Music er deres udvalg af ’radiostationer’ med rigtige værter, og playlister som er sammensat af mennesker med kendskab til de respektive genrer. Det fungerer oftest noget bedre end hos andre tjenester, som forlader sig på algoritmer når der skal skabes playlister. Apple Music er pr. 2023 den næststørste musiktjeneste globalt, med en markedsandel på 15.02% (kilde: businessofapps.com)

Apple Music Lydkvalitet ★★★★★

Her er der virkelig sket noget hos Apple Music siden vi testede dem tilbage i 2020. Apple har altid haft fokus på lydkvalitet, og har bl.a. benyttet AAC (Advanced Audio Coding) i 256kbps, i både iTunes og Apple Music i mange år. Sammenlignet med andre formater som eks. MP3, er AAC overlegent i både komprimerings- og lydkvalitet. Det er dog også et ’lossy’ format, så der fjernes information fra musiknumrene for at få dem til at fylde mindre, og bruge mindre data, hvilket kan være væsentligt ved streaming over en mobilforbindelse.

 

Med en række værktøjer som gør det muligt at få det bedste ud af AAC-formatet og dets komprimeringsalgoritmer, har Apple mulighed for at få leverandørerne af musikken som tilbydes, til at levere numre som er mastered til netop dét format. På samme måde som man laver en separat master til vinyl og CD, bliver der altså skabt en master til brug med Apple Music. Det kalder de Apple Digital Masters og et af kravene er bl.a. at kilden til masteren er den oprindelige indspilning og ikke en som tidligere er brugt til et andet medie.

 

Så lydkvalitet betyder altså noget hos Apple og i 2021 annoncerede Apple Music nogle væsentlige opgraderinger til deres musiktjeneste. Med introduktionen af lossless og Hi-Res lossless er det nu muligt at få musikken serveret i højest mulig kvalitet, og så endda til nøjagtig samme pris som det altid har været. Det er virkelig stærkt gået! – Alle albums ligger altså tilgængelig i 256kbps AAC og minimum 16-bit/44.1kHz (CD-kvalitet) i ALAC (Apple Lossless Audio Codec), og så er der en masse albums i 24-bit/48kHz og nogle udvalgte i op til 24-bit/192kHz. Brugerfladen i Apple Music viser nu tydeligt om der er tale om en Apple Digital Master, og om kvaliteten er Lossless, op til 24-bit 48kHz, eller Hi-Res Lossless, op til 24-bit 192kHz. Apple Digital Masters benyttes også til filer i lossless-kvalitet, så der er fokus på lydkvalitet gennem hele kæden.

Rumlig lyd med Dolby Atmos

En anden nyhed i Apple Music siden sidst er Dolby Atmos, eller det de kalder ’rumlig lyd’, en funktion som skaber en syntetisk multikanaloplevelse. Det her er en af de features som er svære at vurdere på. For det første svinger kvaliteten af de her Atmos mix gevaldigt, og for det andet virker det mere som en gimmick, end noget der reelt højner oplevelsen ved musiklytning. Funktionen er permanent deaktiveret hos undertegnede, men tjek det ud og se om det måske er noget for dig. Bemærk at albums med rumlig lyd, ikke afspilles i lossless-kvalitet.

Apple Music Brugervenlighed ★★★★★

Apple er kendt for deres enkle og brugervenlige design, og deres musiktjeneste er ingen undtagelse. Der er fire hovedkategorier opdelt i ’Hjem, ’Nyt’, ’Radio’ og ’Bibliotek’, og det er nemt at komme i gang med at lytte – uanset om det er til egen musiksamling, foreslåede albums eller en af de mange playlister som leveres af Apple. Radiofunktionen indeholder både ’rigtige’ radiostationer som eks. DR P8 Jazz, men her er også Apples egne stationer med musik for enhver smag.

 

Test af Apple Music - Screenshots fra app
Screenshots fra Apple Music appen på iPhone

Apple Music Integration ★★

Siden vi sidst testede Apple Music, har tjenesten bredt sig, og er nu ikke længere kun tilgængelig på Apple-produkter. Du kan nu også lytte på diverse fladskærme og smarthøjttalere, og naturligvis på Apples egne produkter; iPhone, iPad, Mac, Apple TV. Appen fås nu også til Android. Der er endnu ingen reel integration i Hi-Fi-produkter, med undtagelse af nogle få brands som bruger Android-baseret styresystem, eks. HiFi Rose, og dermed er i stand til at afvikle Apple Music-appen som nu også fås til den platform. Med tanker på lydkvalitet er den bedst mulige måde at lytte til Apple Music på, altså via en computer som tilsluttes til en ekstern DAC via USB. Har du en enhed med AirPlay, kan du selvfølgelig sende lyden trådløst til denne. Bemærk at kvaliteten her begrænses til 24-bit/48kHz, eller lidt over CD-kvalitet. Ved AirPlay 2 vil kvaliteten blive yderligere degraderet.

Udvalg af sange hos Apple Music ★★★★★

Apple Music har omkring 100 millioner sange at tilbyde, hvilket er omkring 10 millioner færre end Tidal angiveligt har. Det er lidt uhåndgribeligt at vurdere på, specielt da det ikke er alle numre der nødvendigvis er tilgængelig i den del af verden du hører musik. Som udgangspunkt har alle tjenesterne al den mest populære musik. Hvis man er til det der er lidt mindre mainstream, så begynder man dog at finde ’hullerne’. Apple skal have ros for et bredt udvalg i denne sammenhæng, hvor selv obskure japanske City Pop-kunstnere og folkemusikere, dukkede op ved søgning på samme.

Kunstner- og albuminformation i Apple Music ★★★★★

Sange på Apple Music har information om de tilknyttede kunstnere, komponister og tekstforfattere, samt producere, teknikere, mv. Mængden af information varierer afhængigt af sang/album. De fleste albums har tilknyttet sangtekster. I Apple Music Classical (se nedenfor) er der tilmed udvalgte albums, som har en digital version af den booklet som ville være fulgt med CD-udgaven. Det er et virkelig fedt tiltag, som vi håber bliver meget mere udbredt.

Bonus:

Hvis man er til klassisk musik, kan det anbefales også at installere Apple Music Classical (iPhone / iPad) som er en dedikeret app til klassisk musik. Her er der større fokus på at oplyse om komponister, medvirkende kunstnere, osv. Apple Music Classical deler abonnement med den regulære Apple Music, så der er ikke nogen yderligere udgift ved også at installere den.

Hvad koster Apple Music?

Enkeltperson: 109,- /mnd.

Familie: 169,- /mnd.

Studerende: 59,- /mnd.

Gratis version: Nej.

Gratis prøveperiode: 30 dage

Hvad kan vi lide ved Apple Music?

Mulighed for streaming i CD-kvalitet og endnu højere. Apple Digital Masters. Masser af information om musikken som spilles. God brugerflade. Stort udvalg af albums.

Hvad kan vi ikke lide ved Apple Music?

Tjenesten er, udover smartphones, computere og Apple-produkter, kun tilgængelig på meget få produkter fra andre brands. Hvis du dog bruger en computer eller iPad til musikafspilning, er Apple Music en kraftigt anbefalet streamingtjeneste til musik. Det kræver dog en kablet forbindelse til en DAC eller forstærker med USB DAC-indgang, for at få mest muligt ud af lydkvaliteten. 

 

Anmeldelse af streaming fra Deezer

Deezer får 3.6 stjerner ud af fem i den samlede vurdering

 

Den franske musik streaming tjeneste Deezer, er bestemt ikke blandt de mest udbredte. I 2023 havde de en markedsandel på blot 1.6% globalt. Det skal dog ikke ligge dem til last, og vi tester dem selvfølgelig på samme parametre som de resterende tjenester.

Deezer Lydkvalitet ★★★★

Da vi tilbage i 2020 også testede Deezer, eksisterede der to abonnementer. Et til standard streamingkvalitet i MP3-format, og et særskilt ’Hi-Fi’-abonnement som gav mulighed for at lytte i CD-kvalitet. I dag er de to abonnementer lagt sammen så man får et valg mellem komprimeret lyd og lyd i det der modsvarer CD-kvalitet. Dengang kostede et Hi-Fi-abonnement 199kr om måneden, men i dag får man det altså til 119,- om måneden. Så det er blevet billigere at være musikentusiast, hvilket er glædeligt.

 

Deezer streamer i et valg af fire kvaliteter (3 hvis man bruger det på PC eller Mac) hvoraf de tre komprimerede muligheder leveres i MP3-format i hhv. 64, 128 og 320kb/s. De to første kan afskrives med det samme, da lydkvaliteten tager et ordentligt hug ved den mængde komprimering. Der forsvinder simpelthen for meget i opløsning og det er meget tydeligt at høre, eks. på stemmer, slagtøj og akustiske instrumenter. Den bedste af de komprimerede, i 320kb/s MP3, er bedre men lyden er stadig komprimeret. Det er et fint alternativ hvis man streamer på telefonen mens man er på farten og måske har dårlig dækning, eller vil spare på dataforbruget. Hvis man derimod streamer derhjemme, gennem en forstærker eller streamer med Deezer integreret, skal man selvfølgelig vælge ’High-Fidelity’-indstillingen, som leverer en tabsfrit komprimeret lyd. Denne er baseret på en 1411kb/s FLAC og modsvarer CD-kvalitet.

 

Man kan undre sig lidt over, at Deezer fortsat benytter MP3-formatet da AAC som bl.a. Apple Music benytter, er overlegent i forhold til filstørrelse kontra lydkvalitet. Ved lavere bitrater vil AAC kunne komprimeres mere og stadig levere samme lydkvalitet. Ved højere bitrater vil filstørrelsen med AAC være identisk eller måske endda en smule større end MP3, men være overlegen i forhold til lydkvalitet.

Rumlig lyd med Dolby Atmos

Deezer tilbyder ikke rumlig lyd.

Deezer Brugervenlighed ★★★★

Brugerfladen på Deezer’s app har ændret sig en smule siden den sidste test i 2020. Det er dog en fornøjelse at se, at der stadig er fokus på en stilren og enkel brugeroplevelse. På den første side præsenteres man for sine favoritkunstnere, en række playlister som er genereret specifikt til en selv, samt en række foreslåede playlister som er skabt af rigtige mennesker og ikke en algoritme, hvilket er glædeligt. Herudover kan man udforske diverse genrer og playlister. Deezer tilbyder ikke afspilning af klassiske radiostationer som eks. DR P4. Så hvis man vil lytte til radio, skal der benyttes en anden kilde til dette. Appen er nem at navigere i, og er i det hele taget en fornøjelse at bruge. Der er en lidt pudsig begrænsning ved Deezer, som gør at man kun kan tilføje op til 1000 albums eller kunstnere i appen. Om det er et problem, er nok lidt individuelt men værd at være opmærksom på.

 

Deezer streaming test - Screenshots fra appen
Screenshots fra Deezer appen på iPhone

 

Integration af Deezer ★★★★

Trods sin relativt beskedne udbredelse, har Deezer formået at blive en del af streamingmulighederne på et ret stort udvalg af Hi-Fi-produkter. Tjenesten findes bl.a. på produkter fra Yamaha (som en del af MusicCast) på musikstreamere fra WiiM og Lindemann Audio, samt stereoprodukter såvel som surround-receivere fra Marantz. Her er altså rig mulighed for at benytte denne tjeneste direkte i et Hi-Fi-system. Desuden er Deezer naturligvis også tilgængelig som app på iOS og Android smartphones og tablets. Herudover tilbydes der også en app til både Windows PC og Apple MacOS, som giver mulighed for lyd i høj kvalitet, samt offline-afspilning.

Udvalg af sange hos Deezer ★★★★

Deezer har et relativt lille udvalg af sange, i hvert fald hvis man sammenligner med de andre tjenester i denne test, nemlig omkring 90 mio. af slagsen. Men det skal også nævnes, at de i 2024 slettede ikke mindre end 26 mio. falske kunstnere og sange, for at stramme op på kvaliteten af udvalget. Da vi sidste gang, i 2020, testede musiktjenester var antallet af numre 56 mio. så der er sket noget på godt fem år. Der har været nogle få huller i de søgninger vi har lavet på Deezer, hvor de ikke havde et eller flere albums, som eks. kunne findes på Apple Music. Det kan skyldes manglende rettigheder eller en geografisk begrænsning. Generelt har det dog været muligt at finde langt de fleste kunstnere og albums, og vi er ret sikre på, at fleste vil være tilfreds med udvalget her.

Kunstner- og albuminformation i Deezer ★★

Desværre er Deezer ikke udpræget informativ når det kommer til information om den musik man lytter til. Selv ved større kunstnere som eks. Pink Floyd, er der på flere numre ikke angivet noget, udover komponist. Det er lidt fattigt, specielt for os der har været vant til at gennemtrævle CD-booklets og vinylomslag, for at blive klogere på det vi lytter til.

Bonus

Som en ivrig lytter af Kenneth K’s ’Musikquizzen’ på DR P4, er det her en bonus som jeg faktisk synes er ret sjov. Deezer har lavet en række musikquizzer som er opdelt i diverse kategorier, som eks. ’Movies & TV Hits’, ’Love Classics’, m.fl. Der er 10 spørgsmål i hver kategori, og der er endda ranglister så man kan sammenligne sin musikviden med andre brugere.

 

Man kan uploade sine egne MP3-filer til Deezer. Der er dog en lang række begrænsninger som man skal være opmærksom på. Har man noget musik som ikke findes på tjenesten, er det dog en fin mulighed for at få adgang til den via streaming.

Hvad koster Deezer?

Enkeltperson: 119,- /mnd.

To personer: 159,- /mnd.

Familie: 199,- /mnd.

Studerende: 59,50,- /mnd.

Gratis version: Nej. (Deezer Free er ikke tilgængelig i Danmark)

Gratis prøveperiode: 30 dage

Hvad kan vi lide ved Deezer?

Mulighed for streaming i CD-kvalitet. God brugerflade. Generelt godt udvalg af musik. Integration i et stort antal Hi-Fi-produkter.

Hvad kan vi ikke lide ved Deezer?

Ingen mulighed for streaming i Hi-Res-kvalitet, altså højere end CD-kvalitet. Meget mangelfuld information om kunstnere, producere og generel viden om musikken man lytter til.

 

Test af Spotify streaming

Spotify får 3.6 stjerner ud af fem i den samlede vurdering

 

Svenske Spotify blev lanceret helt tilbage i 2006 og var den første abonnementsbaserede streamingtjeneste til musik. I dag er det den største tjeneste baseret på markedsandel, og har udviklet sig til en slags underholdningsportal for lyd, med bl.a. podcasts, salg af merchandise, lydbøger, mv.

Spotify Lydkvalitet ★★

Man skal grave og søge en del for at finde ud af, hvad Spotify rent faktisk leverer for de penge man betaler dem. Ifølge Spotify’s side for kunstnere benytter de AAC i 128 og 256kbps, samt OGG Vorbis i 90, 160 og 320kbps. Spotify tilbyder hverken CD-kvalitet eller Hi-Res streaming af deres albums, så allerede der er der som musikentusiast en god grund til at kigge efter en bedre løsning. Sammenligner man med andre tjenesters komprimerede lydkvalitet, er det nogenlunde i samme boldgade, men hvorfor så ikke bare bruge dem, OG få lossless-kvalitet oven i hatten til samme pris?

Rumlig lyd med Dolby Atmos

Spotify tilbyder ikke rumlig lyd.

Spotify Brugervenlighed ★★★

Da undertegnede sidst kiggede på musik streaming tjenester tilbage i 2020, var brugerfladen ikke en begejstrende oplevelse. Det er der ikke ændret på fire år senere, hvor det faktisk er blevet endnu mere utiltalende at bruge Spotify. Den første side i appen viser en lang række foreslåede kunstnere og albums, krydret med forslag til lytning af podcasts. Og her springer kæden af for Deres ydmyge skribent. Jeg vil gerne lytte til musik og har bestemt ikke interesse i at lytte til to personer tale om ’hvad kærlighed egentlig er’ – og skulle jeg ombestemme mig, kunne jeg sikkert finde vej til en podcast app på min smartphone.

 

Spotify viser mange af de ting som også er en del af andre tjenester, herunder foreslåede kunstnere, albums, osv. Problemet er, at det er en alenlang liste som virker ekstremt ufokuseret og uoverskuelig. Og sidder du med appen på en smartphone med en lille skærm, så bliver oplevelsen bestemt ikke bedre. Hvor andre musik streaming apps har en statisk afspilningsskærm, har Spotify valgt at deres skal være mulig at bladre i ved at scrolle mod bunden. Her får man så vist sangtekster, mere fra kunstneren, information om kunstneren og ja, muligheden for at købe en t-shirt. Det fjerner al fokus på den musik som afspilles, og trækker opmærksomheden mod at koncentrere sig om alt mulig andet. Det virker som om Spotify for alt i verden, skal presse så meget indhold ind på hver side som muligt. Også selvom det går udover brugeroplevelsen.

 

Test af Spotify, i sammenligning mod andre streamingtjenester

Screenshots fra Spotify appen på iPhone

Integration af Spotify ★★★★★

En af fordelene ved Spotify er den meget omfattende integration. Alle Hi-Fi-apparater med en streamingplatform har Spotify ombord, og det samme gælder trådløse højttalere, fjernsyn, PlayStation og et utal af andre apparater. Herudover er der dedikerede apps til både Windows PC, Mac, Linux, Chromebook og naturligvis både iOS og Android smartphones. Hvis du leder efter en streamer til musik, så er der et stort sortiment at vælge imellem, hvis Spotify er din foretrukne musiktjeneste.

Udvalg af sange hos Spotify ★★★★★

Spotify har mere end 100 mio. numre i udvalg, og alle de albums og kunstnere vi har søgt på, er det lykkedes os at finde på tjenesten. Der er dog nogle få undtagelser ift. meget små og obskure søgninger, men sammenlignet med Apple Music, ser udvalget ud til at være nogenlunde identisk. Da vi sidst testede Spotify i 2020, var antallet af numre altså mindre end det halve af hvad det er i dag.

Kunstner- og albuminformation i Spotify ★★★

Sange og albums på Spotify har tilknyttet information om kunstneren, producer, komponist, mv. Nogle kunstnere har også tilknyttet en profil, hvor man kan læse mere om dem. Mængden af information er bedre end hvad tilbydes hos Deezer, men ikke på niveau med det som Apple Music tilbyder.

Bonus

Ikke noget nævneværdigt. Hvis du er til podcasts og lydbøger, kan værdien af Spotify måske være større ift. de behov.

Hvad koster Spotify?

Enkeltperson: 109,- /mnd.

To personer: 149,- /mnd.

Familie: 179,- /mnd.

Studerende: 59,- /mnd.

Gratis version: Ja, finansieret af reklamer.

Gratis prøveperiode: 30 dage

Hvad kan vi lide ved Spotify?

Stort udvalg af musik. Enormt bred integration i Hi-Fi-apparater, trådløse højttalere, mv.

Hvad kan vi ikke lide ved Spotify?

Ingen mulighed for at lytte i hverken CD-kvalitet eller Hi-Res. Elendig brugerflade. Fokus på andre ting end musik, som podcasts og lydbøger. 

 

Vi anmelder Tidal musik streamingtjenesten

Tidal får en score på 4.8 ud af fem mulige

 

Den oprindeligt norske streamingtjeneste Tidal, som i dag er på amerikanske hænder, var den første til at tilbyde streaming af musik i høj kvalitet. Det var også den der rendte med førstepladsen da vi sidst lavede en stortest tilbage i 2020. Der er sket flere ting siden, og tjenesten har angiveligt haft sine problemer at kæmpe med. Bl.a. viste et lækket dokument , at Tidal ville flytte fokus fra musikrelaterede til tech-relaterede tiltag og opsagde 40 medarbejdere i samme ombæring. Hvad det betyder for Tidal’s fremtid er svært at spå om.

Tidal Lydkvalitet ★★★★★

Der er sket noget siden sidst, og Tidal har foretaget nogle ændringer ift. filformater og kvalitet. I juli 2024 sløjfede firmaet MQA som det foretrukne format til lyd i høj kvalitet. Det blev begrundet med at det er billigere for kunstnere at uploade musikken i FLAC, da det er et åbent format, hvorimod MQA var lukket og forbundet med omkostninger til licensering. Herudover droppede Tidal også Sony’s 360 Reality Audio-format til fordel for det mere udbredte Dolby Atmos, som er kompatibelt med flere produkter og har en større udbredelse. Nu har Tidal tre forskellige kvalitetsniveauer til musik i stereo, hhv. ’Low’ som er AAC op til 320kbps, ’High’ som er 16-bit/44.1kHz FLAC – eller det der svarer til CD-kvalitet – og sidst men ikke mindst deres ’Max’-kvalitet som også er baseret på FLAC, men i op til 24-bit/192kHz.

Rumlig lyd med Dolby Atmos

Tidal understøtter også rumlig lyd med Dolby Atmos. Om det er noget man vil benytte sig af, kommer nok lidt an på hvor puristisk man er omkring musiklytning. For undertegnede skal musik høres i stereo, og med den rigtige opsætning kan man sagtens opleve en 3D-effekt med ’kun’ to højttalere, eller et sæt gode hovedtelefoner. Problemet med rumlig lyd er, at det ofte bliver meget udefinerbart og kaotisk, specielt hvis man lytter på hovedtelefoner hvor effekten skal skabes kunstigt. Har man et ægte Atmos-system derhjemme, med det antal højttalere der kræves, kan der dog være en god oplevelse i eks. koncertoptagelser med omsluttende lyd.

Tidal Brugervenlighed ★★★★

Tidals app er generelt en fornøjelse at bruge og navigere rundt i. På første side bliver man mødt med et udvalg af senest afspillede albums, anbefalede sange og en række playlister. Søgefunktionen har en række kategorier som man kan dykke direkte ned i, hvis man ikke vil søge på et bestemt album eller kunstner. En af kategorierne her er ’Hi-Res’ som giver mulighed for kun at se albums som er tilgængelige i højere end CD-kvalitet. Kategorien er underinddelt i ’Klassiske albums’ og ’Headphone Classics’. I bunden af appen er der også adgang til ’Samling’ som er de albums man har tilføjet, fordelt på sange, album, kunstnere, mv. Det er også her man finder ’Downloads’ som indeholder alle de sange man har hentet ned på enheden. Udover at man kunne ønske muligheden for tilpasning af hvad man ser på første side, og ændring af listevisning til albums i samlingen, er der faktisk ikke meget andet at sætte en finger på her. Tidal tilbyder ikke afspilning af klassiske radiostationer som eks. DR P4. Så hvis man vil lytte til radio, skal der benyttes en anden kilde til dette.

 

Test af streamingtjenesten Tidal

Screenshots fra Tidal appen på iPhone

Integration af Tidal ★★★★★

Tidal er på lige fod med Spotify, en af de musik streamingtjenester der nyder størst udbredelse i Hi-Fi-produkter som streamingforstærkere, streamere og trådløse højttalere med streamingplatform ombord. Bl.a Cambridge Audio, KEF, MOON og Dynaudio, har alle produkter med Tidal streaming indbygget og integreret. Som også Spotify har det, så har Tidal også en Connect-funktion. Det betyder at du kan bruges deres egen app på din smartphone eller tablet, og betjene musikken som spilles, eks. gennem en musikstreamer. Apparatet kobler direkte op til Tidal via internettet, og appen bliver således blot til en form for fjernbetjening.

 

Tidal fås også til en lang række andre produkter, herunder fladskærme men selvfølgelig også til smartphones og tablets, Mac og PC. Tidal er en af de kun to tjenester, hvor Qobuz er den anden, som også kan integrere i et andet stykke software, nemlig Roon. Fordelen ved at integrere Tidal i Roon er bl.a. muligheden for at streame til flere forskellige zoner i hjemmet, brugen af Roon’s avancerede DSP-muligheder, samt dets overlegne metadata, altså information om musikken man lytter til.

Udvalg af sange hos Tidal ★★★★★

Med 110 mio sange i biblioteket, er Tidal en af de tjenester der har det største udvalg. Det er selvfølgelig lidt uhåndgribeligt, men umiddelbart har det været muligt at finde alle de albums vi har søgt på. Det er svært at vurdere på, om de her tal overhovedet har nogen betydning. I princippet burde Tidal have 20 mio. flere sange end Deezer, men hvis de sange er de samme ca. 20 mio. som Deezer fjernede, fordi det var falske numre, så er det jo ligegyldigt. Mon ikke alle de her tjenester har stort set samme aftaler med licenshaverne, og stort set det samme indhold?

Kunstner- og albuminformation i Tidal ★★★★★

Så vidt jeg husker var Tidal, ved sidste test i 2020, den eneste tjeneste der havde information om kunstnere og albums i deres app. Det er i hvert fald tilfældet nu, og det er rart at have den slags ved hånden, hvis man vil blive lidt klogere på det man lytter til. Mængden af information er på niveau med hvad der findes i Apple Music, men dog uden fotos af de personer der er krediteret på udgivelserne. Absolut godkendt.

Bonus

Her ikke rigtig nogle ekstra funktioner – kun musik.

Hvad koster Tidal?

Enkeltperson: 109,- /mnd.

To personer: ikke muligt

Familie: - 169,- /mnd.

Studerende: 54,- /mnd.

Gratis version: Nej

Gratis prøveperiode: 30 dage

Hvad kan vi lide ved Tidal?

Fremragende lydkvalitet, brugervenlig app, stort udvalg af musik, fokus på musik. Tør vi sige at det her er musikentusiastens streamingtjeneste?...

Hvad kan vi ikke lide ved Tidal?

Ikke noget nævneværdigt

 

YouTube Music - Musik streaming tjeneste

2.4 stjerne ud af fem muligt, til YouTube Music

 

Da vi sidste gang anmeldte musiktjenester, var der lidt utilfredshed med at YouTube Music ikke var repræsenteret. Det retter vi så op på nu, og tager et nærmere kig på Google’s bud på en musik streamingtjeneste. Tidligere var musiktjenesten fra Google en separat løsning under navnet Google Play Music, men den er nu foldet sammen med firmaets videotjeneste YouTube.

YouTube Music Lydkvalitet ★

Med et valg af streamingkvalitet fra 48kbps til 256kbps i AAC eller OPUS, brillerer YouTube Music med de mindst attraktive muligheder for musiklytning i god kvalitet. Her ingen mulighed for at lytte i CD-kvalitet og absolut slet ikke i Hi-Res-kvalitet. Hvis du går op i lydkvalitet og har respekt for det arbejde kunstneren har lagt i musikken, så er det her du står af bussen. Rumlig lyd med Dolby Atmos YouTube Music tilbyder ikke rumlig lyd.

YouTube Music Brugervenlighed ★★

Appen til YouTube Music er en rodebutik. Den første side man bliver mødt af, er en blanding af foreslåede sange, et værktøj til mix og ’Dagens hits’. Under ’Dagens hits’ finder man ’Todays Biggest Hits’ som underligt nok ikke er de samme. Længere nede finder man anbefalinger til YouTube-videoer der slet ikke har noget med musik at gøre, men er baseret på videoer man har set på YouTube. Her er også et afsnit der hedder ’Samples’ som er, tilsyneladende, helt tilfældige musikvideoer, beskåret til højformat. Det virker en kende uoverskueligt, og som et forsøg på at proppe så meget indhold som muligt ind på én side, i stedet for at fokusere på kvalitet og relevans.

 

Test af YouTube Music, sammenlignet med Qobuz, Tidal, Deezer, Apple Music

Screenshots fra YouTube Music appen på iPhone

Integration af YouTube Music ★★★

YouTube Music er ikke integreret i Hi-Fi-produkter. Det tætteste man kommer, er muligheden for at bruge ChromeCast Audio, som kan findes i produkter fra bl.a. Technics. Ellers er lytning begrænset til tablets, computere og smartphones, samt Google’s Nest-serie af højttalere.

Udvalg af sange hos YouTube Music ★★★★★

Med 100 mio. numre at byde på, har YouTube Music et udvalg der modsvarer de andre musiktjenester. Alt vi søgte på gav resultat

Kunstner og albuminformation i YouTube Music ★

Den er nem. Der er slet ingen. Du kan se navnet på kunstneren og titlen på albummet og sangen. For et firma der lever af at levere information, er det simpelthen en fattig oplevelse Google leverer.

Bonus

Hvis du også bruger YouTube, så kan der være en fordel i at have et YouTube Music abonnement. Det betyder nemlig at du også bliver fri for reklamer på YouTube og i nogle tilfælde, får adgang til videoer i høj kvalitet. Desværre har Google valgt at samle YouTube Music og videotjenesten YouTube i ét abonnement, så man ikke kan få den ene uden den anden.

Hvad kan vi lide ved YouTube Music?

God søgefunktion, stort udvalg af musiknumre

Hvad kan vi ikke lide ved YouTube Music?

Testens dårligste lydkvalitet, rodet brugeroplevelse, ingen information om kunstnere, sange og albums, ingen integration i Hi-Fi-apparater. 

Hvad koster YouTube Music?

Enkeltperson: 109,- /mnd.

To personer: ikke muligt

Familie: - 179,- /mnd.

Studerende: 59,- /mnd.

Gratis version: Ja, finansieret af reklamer

Gratis prøveperiode: 30 dage

 

 

Musik streaming med Qobuz

Qobuz får 4.8 stjerner ud af 5 mulige

 

Franske Qobuz var ikke tilgængelig i Danmark, da vi sidst testede streamingtjenester til musik, tilbage i 2020. Det er de nu, og det er vi bestemt glade for, da de også tilbyder lyd i høj kvalitet. Qobuz nyder stor popularitet blandt musikentusiaster, og er da også en af de tjenester vi benytter i vores butik.

Qobuz Lydkvalitet ★★★★★

Qobuz’s fokus har altid været på lydkvalitet, og det afspejles også i den kvalitet som musikken kan leveres i. Den dårligste kvalitet er 320kbps MP3 og de bedste rangerer fra CD-kvalitet i 16-bit/44.1kHz op til 24bit/192kHz Hi-Res. Mulighederne her er altså de samme som hos Tidal. Rumlig lyd Qobuz tilbyder ikke rumlig lyd.

Qobuz Brugervenlighed ★★★★★

Med en enkel og fokuseret brugerflade, er Qobuz en absolut fornøjelse at bruge. På den første side bliver man mødt af nye udgivelser, og alle albums der er tilgængelige i Hi-Res-kvalitet, er angivet med et ’Hi-Res Audio’-logo. Herudover er der personlige anbefalinger baseret på lyttevaner, Qobuz playlister som er sammensat af rigtige mennesker og ikke en algoritme, samt top albums baseret på antal afspilninger af Qobuz-brugere. Det er værd lige at nævne, at Qobuz er den eneste app i testen, som ikke tilbyder en dansk brugerflade. Det kan undre lidt, da det trods alt er en overkommelig opgave at lave en oversættelse.

 

Test af streamingtjenesten Qobuz

Screenshots fra Qobuz appen på iPhone

Integration af Qobuz ★★★★

Man kan efterhånden finde Qobuz integreret i rigtig mange Hi-Fi-apparater, fra både prisvenlige forstærkere fra Yamaha, til High-end produkter fra eks. MOON, T+A, m.fl. Qobuz er en af de kun to tjenester, hvor Tidal er den anden, som også kan integrere i et andet stykke software, nemlig Roon. Fordelen ved at integrere Qobuz i Roon er bl.a. muligheden for at streame til flere forskellige zoner i hjemmet, brugen af Roon’s avancerede DSP-muligheder, samt dets overlegne metadata, altså information om musikken man lytter til.

Udvalg af sange hos Qobuz ★★★★★

Med 100 mio. numre i udvalget, er der lige så stor chance for at finde det man leder efter hos Qobuz, som hos de fleste andre tjenester. Det sagt, så var der faktisk nogle huller i søgningen, hvor der fandtes et resultat hos nogle af de andre tjenester, men ikke hos Qobuz. Overordnet vil langt det meste dog være tilgængelig her, også selvom din musiksmag breder sig udover det sædvanlige.

Kunstner og albuminformation i Qobuz ★★★★★

At Qobuz er en musiktjeneste for musikentusiasten, understreges også ved den mængde information der er tilgængelig for musikken man lytter til. Her er mængden af information på højde med hvad der findes hos Tidal og Apple Music, og Qobuz skal have stor ros for at prioritere dette. Bonus I Qobuz-appen finder du et faneblad der hedder ’Magazine’ hvor der er artikler om kunstnere, introduktion til lyd i høj kvalitet, fokusartikler på albums, og meget andet. Qobuz tilbyder også salg af albums, så man kan købe den musik man gerne vil beholde. Mange albums er tilgængelige i Hi-Res, og ellers i CD-kvalitet. Bemærk at man ikke behøver at have abonnement på Qobuz for at købe musik, men har man det dyre ’Sublime’-abonnement, kan man spare op til 60% på køb.

Hvad koster Qobuz?

Enkeltperson: 150,- /mnd.

To personer: ikke muligt

Familie: - ikke muligt

Studerende: ikke muligt.

Gratis version: Nej

 

Så hvem er vinderen i den store test af musik streaming tjenester?

Vinderen af streamingtesten er Tidal

 

Med en samlet vurdering på 4,8 af 5 mulige, er vinderen Tidal. Vurderingen er samlet set den samme som for Qobuz. Tidal får dog førstepladsen da Qobuz er hele 27% dyrere ved månedsbetalt abonnement, og ikke har helt samme udbredelse af integration i Hi-Fi-apparater. Hvilken tjeneste du skal vælge, er naturligvis op til dig selv – nu er du forhåbentligt blevet lidt klogere på mulighederne. Det kommer an på dine behov, hvordan du lytter til din musik, og hvilke funktioner du vægter højest.

Sammenligning af musiktjenesternes priser og funktioner

 

Sammenligning af musik streaming tjenester

Gå tilbage til toppen af siden

 

Er det værd at betale for en streamingtjeneste til musik?

Det afhænger nok af mange ting, men der er trods alt nogle fordele og ulemper der er værd at være opmærksom på.

Hvad er fordelene ved musikstreaming?

Adgang til et uendeligt stort bibliotek af albums og kunstnere – uanset om du sidder derhjemme eller er på farten med din smartphone.

Du skal ikke købe albums for at lytte til dem.

Hvad er ulemperne ved musikstreaming?
  • Den musik du lytter til, ejer du ikke. Så snart du opsiger dit abonnement, har du ikke længere adgang til at høre den musik du har tilføjet til dit bibliotek.

 

  • Musiktjenesterne og licenshaverne af musikken, bestemmer hvad du har lov til at høre. Musiksamlingen er altså ikke din, og hvis tjenesten mister licensen til noget musik i din samling, så kan du ikke længere lytte til den.

 

  • De her musiktjenester har et problem med at differentiere mellem kunstnere med identiske navne. Det kan være et problem, hvis man pludselig bliver anbefalet et album af en kunstner man tror man kender, for så at finde ud af det slet ikke forholder sig sådan.

 

  • Lidt i samme boldgade som ovenstående, så klumper de her tjenester musikken sammen på kryds og tværs. Her er et eksempel som jeg faldt over, under udarbejdelsen af denne test. På Pink Floyd’s album ’Wish You Were Here’ er der flere gode numre, bl.a. ’Have A Cigar’. Hvis man søger albummet frem i eks. Apple Music eller Tidal, får man den version af nummeret som ligger på det oprindelige album. Hvis man derimod finder albummet på Deezer, får man den version af ’Have A Cigar’ som ligger på opsamlingsalbummet ’A Foot In The Door’. Det er ret tydeligt, da den versions begyndelse er mikset med slutningen af ’Another Brick In The Wall pt. 2’ som ligger umiddelbart før ’Have A Cigar’ på opsamlingen. Så hvis man lytter til ’Have A Cigar’ på ’Wish You Were Here’ albummet på Deezer, så er der i starten nogle råb og noget snak, og derefter en ringetone fra en telefon. Så streamingtjenesterne kan altså finde på at mixe og matche albums efter behov, for at sammensætte et fuld album.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar