Vælg de bedste høretelefoner til lige netop dit behov
Du leder efter nye høretelefoner men hvilken type høretelefoner er det du reelt har behov for?
Der er stor forskel på om de skal bruges derhjemme foran pejsen med en hovedtelefonforstærker og en pladespiller, eller om det skal være høretelefoner til mobiltelefon, som du bruger på din daglige pendlertur. Uanset hvad du har behov for, så kan du måske blive lidt klogere på det ved at læse med her.
Hvis du allerede har fundet frem til vores side, så er du helt sikkert klar over at der findes bedre høretelefoner end dem der lå nederst i æsken med din mobiltelefon. De har kun ét formål og det er at de kan bruges som headset, altså til at tale i, og bestemt ikke som musikformidler på et højere plan.
Som udgangspunkt findes der 3 forskellige typer af høretelefoner
• In-ear - Ligger inde I øret eller hviler i udkanten af øregangen. Også kendt som IEM.
• On-ear – Større konstruktion med hovedbøjle og puder der sidder på øret
• Over-ear – Samme princip som on-ear med den forskel at puderne sidder omkring øret.
De forskellige typer dækker som regel forskellige behov men visse af dem kan sagtens benyttes i flere situationer. Eksempelvis er markedet for højkvalitets in-ear høretelefoner vokset markant i løbet af de sidste par år. Det er i dag muligt at få reelt audiofile IEM’er hvor detaljegraden og lydkvaliteten sagtens kan konkurrere med de andre, større konstruktioner og de kan dermed bruges både på farten og derhjemme med det mere seriøse grej.
Vi sælger ikke mode – vi sælger god lyd
Dermed ikke sagt at man ikke kan få fede høretelefoner der også lyder godt – dem har vi flere af. Det der bare er vigtigt at nævne er, at når du køber en høretelefon fordi alle andre gør det, så har du ikke valgt den på grund af dens vigtigste egenskaber. Og så er der bare rigtig mange af de her ’modetelefoner’ som ikke lyder som de bør til prisen… ingen nævnt, ingen glemt.
Det absolut vigtigste når du skal vælge en god høretelefon må være lydkvaliteten. Dernæst er komforten selvfølgelig også afgørende, da man jo sagtens kan bruge flere timer på at sidde med dem på hovedet. Herefter skal det være en høretelefon som kan opfylde det behov du har og tilsluttes det udstyr du ejer eller påtænker at købe. Og til sidst kan vi så begynde at snakke om design og om det er moderne eller ej.
Den bærbare høretelefon
Du leder efter en høretelefon som kan tages med når du pendler til og fra skole eller arbejde. Her kan det faktisk være både en in-ear eller en on-ear høretelefon, som ofte kan foldes sammen og opbevares i en lille taske som følger med. Du kan også sagtens bruge en over-ear høretelefon. Denne type er naturligvis større men du bliver ofte også belønnet med en større lytteoplevelse.
Til denne brug taler vi udelukkende ’lukkede’ høretelefoner – altså høretelefoner hvor den del som vender ud mod omverden, er lukket af. På den måde undgår du støj fra omgivelserne og folk omkring dig er ikke tvunget til at lytte med på din musik.
Hvis du som udgangspunkt vil benytte din mobiltelefon som musikafspiller, så er der nogle få ting du skal være opmærksom på. Mobiltelefoner (og tablets mv.) er ikke udstyret med en særlig kraftig forstærker, så det er værd at være opmærksom på at du skal finde en hovedtelefon som ikke er for tung at drive, altså stiller for store krav til forstærkeren.
Ind i øret..
En god in-ear høretelefon til en fornuftig pris, kunne eksempelvis være Grado iGE. Den er skabt til at blive brugt med en mobiltelefon (der er betjening til iPhone på kablet) og den lyder rasende godt. Til prisen er det nok svært at finde noget bedre. Stiller du højere krav til lydkvalitet og bruger du måske en bærbar musikafspiller i god kvalitet, så kunne et sæt IMR Acoustics R1 være en oplagt mulighed. Den er noget mere bekostelig men her er også tale om en markant højere ydelse og du får flere muligheder for tilpasning af lyden med filtre mv.
Udenpå øret..
Hvis du er mere til on-ear modellen, så har Audio-Technica en helt oplagt kandidat i ATH-SR5, som kombinerer fordelene ved en stor høretelefons lyd med det kompakte on-ear design. Det er en letvægtskonstruktion som sidder godt på ørerne og leverer rigtig fin lyd til prisen.
Stiller du højere krav til lydkvalitet og har du en iPhone, så er der ingen vej udenom Audeze iSine. Det er den absolut bedste on-ear hovedtelefon vi har hørt og den er baseret på samme teknologi som Audeze’s større modeller, nemlig de planar magnetiske enheder. Fordelen ved at bruge denne med en iPhone er, at den har monteret en DAC (digital til analog omformer) på kablet, som tilsluttes via iPhone’s Lightning-stik. I stedet for at iPhonen leverer og forstærker lyden, er det denne DAC der håndterer opgaven. Det forbedrer lyden i en helt enorm grad og kombineret med den allerede fremragende Audeze iSine er der intet i prisklassen der slår denne løsning.
Over ørerne..
De store, øreomsluttende over-ear modeller er blevet populære at bruge med mobiltelefoner og bærbare afspillere og det kan sagtens fungere rigtig godt. Faktisk er der i denne kategori nogle rigtig spændende modeller man kan tage et kig på. Ulempen ved on-ear er naturligvis størrelsen men den udlignes uden problemer af det kraftige løft i lytteoplevelse som kan hentes her.
En helt oplagt model at starte med, er Focal Listen fra den franske højttalerspecialist. Til under 2000,- får du en virkelig velspillende høretelefon som sagtens kan drives med en mobiltelefon eller tablet. Den sidder godt på hovedet, har en fin passiv dæmpning af udefrakommende støj og så har den betjening og mikrofon på kablet. Er du til lidt retro-lækker stil men vægter du stadig lydkvalitet højest, så er ’99 Classics’ fra MEZE en oplagt kandidat. Her får du ægte håndværk i lækre materialer og ekstremt stor komfort. Lydkvaliteten er noget af det bedste i prisklassen og designet virkelig gennemført og originalt.
Vær opmærksom på
• Vægt og komfort
• Vælg en ’lukket’ høretelefon
• Høretelefonen skal være let at drive
Til gaden såvel som gyngestolen
Der findes naturligvis høretelefoner som fungerer godt til både transportabelt og stationært brug. Høretelefoner som sagtens kan drives af en mobiltelefon men på samme tid er gode nok til, at folde sig ud med en rigtig hovedtelefonforstærker.
Rykker vi lidt op i prisklassen, så åbner der sig flere muligheder for at få rigtige Hi-Fi-oplevelser både på farten og derhjemme. Audio Technica ATH-SR9 er en virkelig højtydende, lukket høretelefon som er ekstremt detaljeret, luftig og transparent i lyden, trods den lukkede konstruktion. Den spiller godt med en mobiltelefon eller bærbar afspiller og bruger du den derhjemme med en hovedtelefonforstærker, bliver den bare endnu bedre. En anden virkelig interessant model her er Audeze’s EL-8 Titanium. Denne model benytter, som tidligere omtalte Audeze iSine, også en ekstern DAC som er monteret på kablet. Igen er dette med til at løfte lyden fra en iPhone eller iPad med Lightning-stik til helt nye højder. Kombineret med Audeze’s planar magnetiske enheder er det her en alsidig hovedtelefon som leverer på et ekstremt højt niveau, på trods af at en iPhone ikke er et decideret hi-fi-apparat.
Vær opmærksom på
• Vælg en ’lukket’ høretelefon
• Høretelefonen skal være let at drive
• Det kan være en fordel med betjening/mikrofon på kablet
• Overvej at købe en lille høretelefonforstærker til at bruge med høretelefonen derhjemme
Høretelefoner til hjemmebrug
I denne kategori fokuserer vi på hovedtelefoner som er beregnet på at blive brugt derhjemme hvor man kan sidde i fred og ro og nyde sin musik. Her er åbne høretelefoner det absolut bedste valg og den type som vil give den bedste sidder-foran-et-sæt-højttalere-fornemmelse. Du får den bedste luftighed, adskillelse af instrumenter og største autenticitet.
Lad os starte med en af vores absolut bedst sælgende, åbne høretelefoner. Det er Grado SR 80E som efterhånden er en klassiker i Hi-Fi-sammenhænge. Den er relativt nem at drive, så du kan sagtens bruge den med eksempelvis hovedtelefonudgangen på en forstærker eller med en lille hovedtelefonforstærker. Den kan i princippet godt drives af en mobiltelefon eller tablet men den er så god, at den fortjener bedre end det. Springer vi lidt i prisklassen lander vi igen på en Grado, denne gang den lækre SR 325E som er et kvantespring i lydkvalitet fra SR 80E og det siger ikke så lidt. Her er plastic byttet ud med aluminium og både enheder og kabling er blevet kraftigt forbedret.
Hvor begge Grado modeller benytter dynamiske enheder, altså i stil med dem man finder på en højttaler, er den næste høretelefon som er rigtig interessant, baseret på planar magnetiske enheder. Denne teknologi skaber en helt ekstrem luftighed og detaljegrad og er noget af de absolut bedste på markedet. Det er LCD-2 Classic fra amerikanske Audeze. Her får du en ekstremt lækker konstruktion og en lydkvalitet der får konkurrenterne til at tabe kæben. LCD-2 Classic er også relativt nem at drive men kombinerer du den med en god høretelefonforstærker, eksempelvis Chord Mojo, bliver du beriget med noget af den fineste lyd i prisklassen og et reelt alternativ til et forstærker/højttaler-system.
Vi har et stort udvalg af åbne høretelefoner men fælles for næsten dem alle er, at de har bedst af at blive kombineret med en dedikeret høretelefonforstærker – specielt i den lidt dyrere prisklasse.
Vær opmærksom på
• Åbne høretelefoner lyder ofte bedst men kan genere dem omkring dig
• Køb en dedikeret høretelefonforstærker til denne type høretelefon
Med hvad med trådløse høretelefoner?
Ja, i princippet har alle de modeller vi har været inde på været kablede høretelefoner. Det er trods alt stadig det bedste hvis vi fokuserer udelukkende på lydkvalitet. Der er også andre ting man skal være opmærksom på. Trådløse høretelefoner bruger batteri og så har du lige pludselig endnu en ting der skal lades op. Dermed ikke sagt at de ikke har deres berettigelse. Vi har et udvalg af Bluetooth høretelefoner i høj kvalitet og nogle af dem kan endda benyttes med kabel, så du kan få det bedste af begge verdener. Du kan læse mere om Bluetooth høretelefoner her.
.. og hvad med støjreduktion?
Støjreduktion kan være rart at have. Specielt hvis man ofte er ude at flyve. Problemet er lidt at den teknologi som reducerer støjen også er med til at påvirke lydkvaliteten negativt. Derfor vil det aldrig være optimalt at benytte støjreducerende høretelefoner hvis det primære fokus er lydkvalitet. Heldgivis kan funktionen dog oftest deaktiveres, så hvis du vil have valgmuligheden, så tag eventuelt et kig på Audio-Technica ATH-MSR7NC, som er en støjreducerende udgave af best-selleren ATH-MSR7. Så har du muligheden for, at aktivere støjreduktionen når der er brug for det og deaktivere den når du vil fokusere på lytteoplevelsen.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.