Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill

Er det tid til en trådløs Bluetooth hovedtelefon?

oprettet d. under Hovedtelefoner / Head-Fi

Er du klar til at klippe ledningen til dine hovedtelefoner?

Det er efterhånden mange år siden, at vi så de første Bluetooth hovedtelefoner komme på markedet og puha, der har godt nok været meget skidt i mellem! Heldigvis er vi dog begyndt at se en ny generation af trådløse hovedtelefoner, som faktisk fungerer godt og, vigtigere endnu, lyder godt!

 

Bluetooth, opkaldt efter vores egen Harald Blåtand, findes i mange varianter og versioner og én hovedtelefon understøtter ikke nødvendigvis samme lydkvalitet som en anden, selvom de har samme Bluetooth version. Herudover skal både hovedtelefon og kilder (en telefon, computer osv.) understøtte samme 'codec' for at kunne levere den bedst mulige kvalitet... forvirret?.. Det forstår jeg godt. 

 

For at gøre det lidt mere enkelt, så lad os koncentrere os om de fire, mest relevante 'codecs', altså det format som benyttes til at komprimere lyden fra kilde til hovedtelefon.

 

1) SBC er et standard codec som skal benyttes på alle Bluetooth produkter. Det understøtter lydkvalitet i 44.1kHz op til 328kbps. Det lyder på papiret fint men i praksis er det et virkelig ineffektivt format, og lydkvaliteten lader meget tilbage at ønske.

 

2) AAC er det eneste Bluetooth codec som også benyttes til andet end trådløs overførsel. Det er bl.a. det format som benyttes af Apple på deres iTunes butik og til Apple Music. Kvalitetsmæssigt kan det sammenlignes med MP3, men det komprimerer dog bedre. Altså vil en AAC-fil i 256kbps lyde bedre end en MP3-fil i 256kbps. Alle Apple's produkter, herunder iPhone understøtter AAC over Bluetooth og formatet findes også hos andre producenter. 

 

3) aptX var et af de første codecs som lovede Hi-Fi-lydkvalitet over Bluetooth. Formatet er baseret på 16-bit/44.1kHz som vi kender det fra CD-formatet. Lydkvalitetsmæssigt kan det sammenlignes med AAC og er altså ikke CD-kvalitet. Hvis du streamer din musik fra eksempelvis Spotify, eller Deezer, vil aptX dog være godt nok til at gengive dén kvalitet.

 

4) aptX HD er det nyeste format og det understøtter lyd i op til 24-bit/48Khz, altså over CD-kvalitet. Selvom Qualcomm, som står bag aptX HD, gerne vil give indtryk af, at formatet er højkvalitets format (når de nu kalder det 'HD') så er det altså ikke helt sandt. Hvor AAC understøtter overførsel op til 256kbps, er tallet 576 for aptX HD. Der er altså mere data at gøre med men det er stadig komprimeret og alle frekvenser over 20 kHz er barberet væk.

 

Som du kan se så er der altså ikke nogen trådløs løsning som endnu fungerer tabsfrit. Man vil, uanset hvad man vælger, blive offer for komprimering og der er stadig ikke noget der slår en hovedtelefoner med en kablet forbindelse. Når dét så er sagt, så kan der være andre grunde som gør, at man vælger en trådløs hovedtelefon - den er trådløs!.. Det er ikke så relevant når man sidder derhjemme men har man dem med på rejsen, går man rundt med dem når man skal ud og handle eller har man dem på dagligt på tog- eller busturen, så er det en anden sag. Du slipper for at blive viklet ind i ledningen der går fra dit øre til din lomme og du skal ikke tage stikket ud af telefonen og rulle kablet sammen hver gang du er færdig med at bruge dem. 

Hvad skal du så kigge efter ved en Bluetooth hovedtelefon?

Til iPhone, iPad, iPod Touch.
Hvis du har en iPhone eller en iPad så er det ret simpelt. Du skal gå efter en hovedtelefon som understøtter AAC. Æblefirmaets produkter fungerer ikke med aptX. Endnu værre er, at hvis hovedtelefonen KUN understøtter aptX, og altså ikke AAC, så vil overførslen falde tilbage på SBC, der som tidligere nævnt, er noget skidt til lyd.

 

Til nyere Android telefoner, PC'er og nyere Apple computere.
Her er der ofte understøttelse for aptX og I nogle få tilfælde også aptX HD, bl.a. på telefoner fra HTC, LG og Huawei. Tjek eventuelt manualen til dit produkt eller se om du kan finde det på Qualcomm's hjemmeside.

Jeg synes der er noget jeg har glemt... hmmm.. selve hovedtelefonen skal naturligvis også være i god kvalitet!.. Du kan have det bedst mulige kildemateriale, men hvis hovedtelefonen er noget skrald, nytter det ikke meget. Vi har et udvalgt sortiment af Bluetooth hovedtelefoner. Vi har personligt testet dem alle og kan sige god for, at de leverer en høj kvalitet i hver deres prisklasse og kategori.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar