Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Valg af pickup til pladespiller

oprettet d. under Pladespiller og Vinyl

Valg af pickup til pladespiller

Pickup til pladespiller

Vælg den rigtige pladespiller pickup til dit behov og dit budget.

En pladespiller ville ikke være meget værd, hvis det ikke var for pickuppen, men hvordan fungerer den og hvilken pickup skal du vælge til netop din pladespiller?

Pickuppen er ét af de mest afgørende elementer på en pladespiller. Det er den der aflæser rillen på vinylpladen og sender signalet til din RIAA-forstærker, eller forstærker, og herfra videre til højttalerne, hvor det ender i sød musik for dine ører. Men selvom de alle ligner hinanden, så er der meget stor forskel på pickupper. Både i forhold til hvordan de ’oversætter’ informationen fra vinylpladen men også når det kommer til typen af nålefane og hvilken type slibning diamanten på denne er udført med. Det hele medvirker til at gøre en stor forskel i det endelige resultat, altså den lyd du får ud i dine højttalere eller hovedtelefoner.

 

Lyra Delos pickup på pladespiller

LYRA Delos pickup på VPI Prime Scout pladespiller

Sammenhæng i pladespiller og pickup

Når du vælger din pickup, så husk at der skal være sammenhæng i tingene. Det giver ingen mening at montere en 5000 kroners MC-pickup på en 1200 kroners pladespiller. Der er ikke nogen formel for hvor meget du skal bruge på en pickup ift. prisen på din pladespiller, men som udgangspunkt vil en tredjedel af prisen for din pladespiller, være godt brugt på en pickup.

 

Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte os for råd og vejledning. Hvis du bor i nærheden af vores butik, så monterer vi gerne pickupper som købes hos os.

Den rigtige pickup montering på pladespiller

Før du overvejer hvilken pickup du skal købe, er du nødt til at finde ud af hvilken monteringstype der passer på din pladespillers tonearm. Overordnet set findes der fire standardiserede monteringstyper. Nogle producenter overholder ikke standarderne – det er primært supermarkedspladespillerne der et problem her. Hvis din pladespiller benytter en pickup montering der er udenfor standarderne, er det stort set umuligt at finde en ny pickup der passer. Hvis du har en gammel B&O pladespiller er du lidt mere heldig, eller uheldig afhængigt af hvordan man ser på det. Der er nemlig kun én producent i verden som laver pickupper til B&O pladespillere under licens. Så jo, du kan godt få en ny pickup til din Beogram men den bliver ikke billig og vi forhandler dem ikke. 

Standardmonteringer:

1/2" (half inch) standard

Den mest almindelige monteringstype. Fastgøres på tonearmen med fire skruer gennem hovedet på tonearmen og pickuppens hus. Kabler fra tonearmen monteres på fire stik på pickuppen.

 

Eksempel: Audio-Technica AT-VM95E

 

1/2" (half inch) bottom mount

Samme type som ovenstående men med fastmonterede skruer i pickuppens hus. 

 

Eksempel: Ortofon 2M Red Verso

 

T4P / P-Mount

Denne type pickup monteres direkte i tonearmen. Den har fire stik på bagsiden som passer i soklen på tonearmen. T4P ses relativt sjældent og er ofte benyttet på billige, ældre pladespillere fra nogle af mainstreamproducenterne som Pioneer, Sony mv. Udvalget er meget småt.

 

Eksempel: Audio-Technica AT85EP

 

SME Type

SME-montering ses primært på high-end pladespillere og pladespillere fra Technics, f.eks. SL-1210GR. Det er også den standard som benyttes til DJ-brug. Denne standard benyttes også på tonearme fra den engelske high-end producent SME. Har du en pladespiller med SME-standard tonearm, kan du også benytte pickupper med 1/2” montering, ved at benytte et separat headshell.

 

Generelt om pickuppen

En pickup, uanset type, er en såkaldt transducer, altså en konstruktion som omformer vibrationer, eller mekaniske bevægelser. Det sker når nålefanen i pickuppen bliver sat i bevægelse af rillen i pladen. Bevægelserne bliver omsat til et elektrisk signal, som skal forstærkes af en pladespillerforstærker, det der også kaldes en RIAA-forstærker.

 

Pickuppen består af tre hoveddele; nålefane, magnet og spoler. Nålefanen er et tyndt rør som i den ene ende er monteret med en diamant, den der aflæser pladen. Nålefanen er ophængt i gummi så den kan bevæge sig og følge den sirlige skæring i vinylen.

 

Bevægelsen af nålefanen vibrerer og genererer en meget svag spænding i spolerne, og det signal sendes slutteligt videre, gennem kablerne i tonearmen, til forstærkning og equalizering i en RIAA-forstærker. Det sidste trin i RIAA-forstærkeren er nødvendigt for at udligne signalet, da de lave frekvenser på pladen bliver reduceret og de høje frekvenser fremhævet, i produktionen. Dette gøres for at skabe en så smal rille som muligt så der er plads til mere musik og det gør at vi, heldigvis, er fri for at håndtere meget, meget store vinylplader.

De forskellige typer af pickupper

Der findes en række forskellige typer af pickupper men helt overordnet, så koncentrerer vi os her om hhv. Moving Magnet (bevægelig magnet) og Moving Coil (bevægelig spole) for at holde det lidt enkelt. Forskellen på dem består i selve konstruktionen, altså hvordan princippet af hhv. spole og magnet er lavet.

Moving Magnet

Den mest udbredte type af pladespiller-pickup, og langt oftest den type som sidder på en pladespiller som købes med pickup monteret. Som man næsten kan regne ud, så baseres dette princip på en magnet som sættes i bevægelse. Denne magnet er monteret på enden af nålefanen, den ende som sidder i pickuppens hus. Når magneten bevæger sig, påvirker den de spoler som sidder monteret i huset og genererer hermed en flux, eller et magnetfelt, som er varierende. Det oversættes så til et svagt elektrisk signal.

 

Tegning af moving magnet pickup til pladespiller

Moving Magnet-pickupper har både en række fordele og ulemper.

En af fordelene er, at de er billigere at producere sammenlignet med Moving Coil, så det er relativt overkommeligt at erhverve sig en god pickup af denne type. En anden fordel er, at hvis nålen bliver slidt eller knækker, så kan man i langt de fleste tilfælde nøjes med at købe en ny nåleforsats. Typisk kan nåleforsatserne benyttes gennem en serie af pickupper, så du f.eks. kan montere en nåleforsats fra Audio-Technica AT-VM95ML på et AT-VM95EN hus. Så har du pludselig fordelen af en MicroLine nål på en pickup som blev købt med den mindre gode elliptisk slebne nål. 

 

Moving Magnet princippet understøttes også af langt de fleste RIAA-forstærkere og pladespillerindgange på integrerede forstærkere, qua den højere, sammenlignet med Moving Coil, udgangsspænding. Dermed er det nemmere og billigere at komme i gang med at lytte til vinylplader, hvis man starter med et MM-baseret pladespillersystem.

Ulemper ved Moving Magnet pickupper

Ulemperne ved Moving Magnet-princippet er dog, at fordi magneten er monteret direkte på nålefanen vil dennes masse blive forøget. Det gør det sværere at bevæge den og det vil gå ud over nøjagtigheden i aflæsning af rillen, specielt ved transienter. Kort sagt, så er Moving Magnet-pickupper mindre præcise og det endelige resultat, vil sjældent repræsentere den information der faktisk ligger på pladen.

Moving Coil

Moving Coil-pickupperne er i bund og grund baseret på den samme opbygning som Moving Magnet, men princippet er et andet. I stedet for at magneten sidder på selve nålefanen, så er denne flyttet til huset og her er nålefanen monteret med spoler. Nålefanen bevæger sig og spolerne bevæges i magnetfeltet, som så genererer en meget, meget svag spænding.

 

Tegning af moving coil pickup til pladespiller

Spolerne på nålefanen er betragteligt mindre end dem der sidder i huset på en MM-pickup. Fordelen ved MC-princippet er bl.a. at vægten på nålefanen er reduceret, da magneten er flyttet til huset. Det gør den nemmere at sætte i bevægelse og bedre i stand til at reagere hurtigt på transienter. Det giver et bredere frekvensområde, større detaljegrad og kan genskabe meget svage signaler som MM-pickupper måske ikke opfanger.

Ulemper ved Moving Coil pickupper

Moving Coil-princippet er som oftest Moving Magnet overlegent men det er også langt mere tidskrævende at producere. Derfor er de også dyrere og sælges sjældent som pakkeløsning med en pladespiller. Hvor en MM-pickup kan købes fra omkring 300,- så starter MC-pickupperne typisk ved omkring 1500,- Den højere pris er dog ikke kun baseret på MC-teknologien men typisk også højere materialekvalitet af hus, såvel som nålefane.

 

Desværre kan man ikke købe og montere en ny nåleforsats på en Moving Coil pickup. Man kan dog, hos de fleste producenter, få dem retipped, altså monteret med en ny nål for en attraktiv pris. 

 

En Moving Coil-pickup har en ca. 10 gange lavere udgangsspænding sammenlignet med en Moving Magnet-pickup. Derfor kræver den også ekstra forstærkning og den tilsluttede RIAA-forstærker skal derfor være lavet specifikt til MC-pickupper. En sådan RIAA vil typisk koste mere sammenlignet med en RIAA som kun skal understøtte MM-pickupper.


Det er naturligvis ikke altid sort og hvidt – heller ikke når det kommer til pickupper. Og en god MM-pickup vil altid være at foretrække fremfor en mindre god MC-pickup.

Nåleslibninger

Slibningen har stor betydning for hvor nøjagtigt pickuppen kan aflæse vinylpladen. Jo bredere et kontaktområde nålen kan dække, jo tættere vil lyden være på den oprindelige skæring. Og jo, skæring er faktisk det helt rigtige ord i den forbindelse.

 

Når man laver masteren til en vinylplade, skærer man simpelthen sporet fra kildematerialet direkte i en lakplade med et safirskær. Herefter laver man først en negativ afstøbning, som arkiveres som en mastervinyl og fra denne laves en positiv kopi. Den positive kopi kan afspilles og det bliver gjort for at godkende kvaliteten. Af positiv-kopien laves igen en negativ kopi som bruges til at fremstille den endelige støbeplade til masseproduktion af vinylpladen. 

 

Slibninger på pickupnåle

 

Skæringen i vinylen er altså der hvor musikken ’gemmer sig’ og med en pickupnål med en fin nåleslibning kan man altså hente mere information fra rillen, sammenlignet med hvad man kan hente med en mindre fin nåleslibning. 
  

Der findes en hel række forskellige typer af slibninger. Den mest almindelige er den koniske/sfæriske og er den der typisk findes på en billig pladespiller-pickup. Det er en OK løsning til helt basal musikafspilning men denne type slibning har en relativt begrænset kontaktflade til vinylpladen. Hvis man ønsker bedre ydelse, anbefaler vi at man som minimum investerer i en pickup med en elliptisk slibning på nålen.

 

Hvis vi bevæger os videre fra de to typiske slibninger, så møder vi nogle af de mere eksotiske typer, som oftest findes på de lidt dyrere pickupper. Her er finder vi bl.a. Line Contact, Shibata og MicroLine. Overordnet set så giver en finere slibning en større kontaktflade. Afhængigt af producent, kan navnene på disse slibninger variere.

Bonded eller nude?

Afslutningsvis kan det nævnes, at der også er forskel på hvordan nålen er monteret på nålefanen. Den mest almindelige er den såkaldte bonded som betyder at nålen er fastgjort med en ekstra stift og lim på nålefanen. Det øger vægten og forringer kvaliteten af sporingen i vinylpladen. Den finere måde at gøre det på er, at montere den nøgne diamant direkte gennem nålefanen. Denne fremgangsmåde kaldes for nude eller nøgen og er altid at foretrække, da dette ikke tilfører ekstra vægt nålefanen og altså ikke forringer sporingsevnen. 

 

Nålefane på pickup til pladespiller

Holdbarhed på pickup nål

Der er ikke noget helt klart svar på hvor længe en pickupnål kan holde. Nogle gange er det 500 timer og andre gange 1000 timer. Det kommer an på hvordan den bliver behandlet, om man sørger for at rengøre den og om de plader man spiller, er ’hårde’ ved den. Hvis størstedelen af din pladesamling kommer fra den lokale genbrugsbutik, er de sikkert fedtet ind i nikotin, mados og bussemænd. Og det er ikke noget pickuppen har godt af.

 

Det bedste du kan gøre, er at holde dine plader rene. Og det gælder altså ikke kun brugte vinylskiver. Helt nye vinylplader kan have rester og støv fra produktionen siddende i rillerne, og det kan også slide unødigt på pickuppen.

 

Der findes en lang række forskellige pladevaskere, både automatiske og manuelle som kan benyttes til formålet. Du kan se et udvalg af mulighederne i vores kategori for rengøring til vinylplader og pickupper.

 

Se vores udvalg af pickup til pladespiller


Kommentar(er) 1

  • Bjørn banke
    Bjørn banke

    Jeg har en gammel Bella Musica 1015 grammafon indbygget i radio og forstærker, vist nok fra 1962. Den er mono.kan spille 78’ ere,16,;5 og 33 plader..Pickuppen er vist slidt da lyden stiger og falder i styrke ved afspilning af visse plader..ikke alle…det er en vendbar stift.Hvilken pickup skal jeg bruge, og kan I skaffe den. Evt bare stiften. Vh Bjørn , allerød

    Svar

Skriv din kommentar