Fire styk pladespillertilbehør du bør eje

Oprettet d. under Pladespiller og Vinyl

Fire styk pladespillertilbehør du bør eje

Fire stykker pladespillertilbehør du bør eje

Som vinylelsker er det ikke helt nok at investere i en pladespiller – i hvert fald ikke hvis du ønsker at opnå den bedste lydkvalitet og ydelse fra udstyret, og sikre at vinylpladerne holder så længe som muligt.

Her er fire af de absolut mest uundgåelige stykker tilbehør som du bør eje hvis du har en pladespiller i hjemmet.

 - Pladebørste

Vel nok det mest velkendte stykke tilbehør til pladespiller og en god måde at minimere opbygning af støv på pickuppens nålespids. Der er støv over det hele, og vinylplader har det med at tiltrække store mængder af det. Når pladen afspilles, vil pickuppen samlet støvet op og det hele ender så i en stor nullermand på pickuppens nål. Det er selvfølgelig ikke optimalt og det forringer lyden betragteligt. Det er der heldigvis råd for, og det behøver ikke være en stor investering. Jo mere støv du forhindrer i at samle sig på nålen, jo sjældnere er der behov for at rense pickuppen.

Den billige – AM Record Brush

AM Pladebørsten er en helt simpel pladebørste, med et utal af små syntetiske hår som opsamler støv fra vinylpladen. Den fungerer fint, men kan være lidt besværlig at udnytte optimalt, da den har en tendens til at ’skubbe’ støvet ud til siderne, så det kræver lidt håndelag at få det hele med.

 

AM Pladebørste

Den bedre – Audio-Technica AT6012

Japanske Audio-Technica har et fint udvalg af tilbehør til pladespiller og naturligvis også en pladebørste. Ja, børste er Audio-Technica AT6012 vel i virkeligheden ikke. Det er en nærmere en slags pude af noget velourlignende materiale men den fungerer rigtigt godt. En lille finte her er, at den kan benyttes både tør og våd, og der medfølger rensevæske som blot fyldes ned i toppen af pladebørsten, hvorefter det fordeler sig på puden. Vådrengøring er ikke nødvendigt hver gang pladen skal renses for støv, men får du lige sat en fedtet tommelfinger på skiven, så er det her et ganske effektivt middel til at fjerne den.

 

Audio Technica pladebørste med væske i flaske

Den bedste – Mobile Fidelity Record Brush

Amerikanske Mobile Fidelity’s Record Brush er en af de fineste pladebørster du kan få fingrene i. I stil med AT6012 fra Audio-Technica er dette ej heller en decideret børste men et værktøj med en skånsom mikrofiberbelægning. Den kan bruges i både tør og våd stand, og når mikrofiberbelægningen er slidt eller for beskidt, kan man blot købe en ny og montere den på håndtaget.

 

Mobile Fidelity pladebørste

- Pickup-renser

Nålen som aftaster rillen i pladen, opsamler selvfølgelig alt hvad der ligger i rillen – også støv, fedt afsat fra fingre, nikotin, mados osv. Det går ikke bare ud over lydkvaliteten – det kan minimere pickuppens levetid betragteligt. Det er dog relativt let at forebygge og for en lille investering kan du undgå at skulle punge ud for en ny pickup i utide.

Den billige – Audio Technica AT607

Audio-Technica AT607 minder en smule om AM Danmarks pickuprens men rensebørsten består af lidt flere og lidt blødere hår, som er mere skånsomme mod pickuppen. Audio-Technica står bag nogle af verdens fineste pickupper, så man må antage at de har ret godt styr på hvordan man bedst begår sig, når sådan en skal renses.

Rensevæske til pickup

Den bedre – Audio-Technica AT617a

Audio-Technica AT617a er en lidt alternativ tilgang til pickuprengøring men den virker! – I stedet for at bruge en børste direkte på nålen, sænker du simpelthen bare nålespidsen ned i denne gummigelé et par gange. Efterfølgende er den helt ren, ned på partikelniveau! – Gelépuden kan rengøres og i princippet bruges uendeligt.

Rensepude til pickup

Den bedste – Clearaudio Elixir of Sound

Clearaudio’s Elixir of Sound er den absolut bedste i denne kategori. Renseopløsningen er virkelig effektiv og i stedet for en børste, får du her en blød pensel, som sikkert og skånsomt fjerner skidt, og fedt fra nålespidsen, uden risiko for at beskadige den. En absolut favorit hos os!

Clearaudio rensevæske til pickup

 

Husk, uanset hvilken pickuprens du vælger, er det vigtigt at du altid fører børsten/penslen fra huset, langs nålefanen ned mod nålespidsen og aldrig den anden vej.

- Pladevasker

Det lyder måske lidt dumt, men uanset om du køber nye eller brugte plader, så har de godt af en rengøring før du spiller dem. Nye plader kan have støv og rester fra trykprocessen liggende i rillerne. Brugte plader er oftest ret beskidte efter årevis med fedtede fingre, nikotin, måske en spildt drink og en vildfaren bussemand. Her kan det være en god idé at investere i en pladevasker, som kan rengøre pladerne grundigt før brug.

Den billige – Spin Clean

Spin Clean er en af de absolut billigste pladevaskere men den er faktisk ret effektiv. Hele processen er manuel, så når pladen har roteret et par gange i rensevæsken skal den aftørres med de medfølgende klude. Spin Clean er nok mest oplagt hvis man har få vinylplader som skal renses, da det tager en del tid, specielt at aftørre dem ordentligt. Men som sagt så er det en billig løsning og en rigtig mange vælger.

Spin Clean pladevasker

Den bedre – Watson’s Record Cleaning Machine

En af processerne ved rengøring af plader, er aftørringen. Det kan godt klares med en klud, men resultatet er helt klart bedre, hvis væsken suges op fra rillerne. Og det kan klares med Watson’s Record Cleaning Machine. Den er semi-automatisk og fungerer ganske enkelt. Du monterer pladen på drejeskiven, starter motoren som roterer pladen, hælder rensevæske ud og fordeler det med den medfølgende børste. Når pladen er renset, drejes sugemekanismen indover pladen og opsamler al væsken. Herefter kan pladen blot returneres til sit omslag til du er klar til at lytte på den. Løsningen er en hel del mere bekostelig sammenlignet med Spin Clean, men man må også bare konstatere at resultatet er milevidt bedre!

 

Pladevasker fra Watson

Den bedste – Clearaudio Smart Matrix Silent

Det her er måske ikke den ultimativt bedste men det er den bedste i en, trods alt, overkommelig prisklasse. Clearaudio har med Smart Matrix Silent skabt en pladevasker der ikke blot er effektiv men også meget støjsvag. Sammenlignet med Watsons’s, så larmer Clearaudio’s Smart Matrix Silent stort set ikke og det sætter man stor pris på, hvis man har flere hundrede plader der skal rengøres. Denne pladevasker har en masse indstillingsmuligheder, en automatisk doseringsfunktion og højre/venstre rotation af pladen. Og så er den bare hamrende lækkert udført i aluminium.

Clearaudio pladevasker

- Nåletryksvægt

Hvis du selv monterer din pickup, er en nåletryksvægt et uvurderligt stykke værktøj. Det er stort set umuligt at klare uden. Den er også god at have hvis du har flere pickupper, eller nåleforsatser du skifter mellem og så er det en god idé en gang i mellem, at sikre sig at nåletrykket fortsat er korrekt. Har du købt en pladespiller med pickuppen monteret, brugt såvel som ny, så er det også en god idé at verificere at nåletrykket er som det skal være. Et for højt nåletryk kan skade både pickup og plader og et for lavt, kan få pickuppen til at hoppe ud af rillen.

Den billige – Ortofon Nåletryksvægt

Ortofon’s manuelle nåletryksvægt er helt klart den billigste vej til at komme i nærheden af et korrekt nåletryk. Det er i princippet blot en lille ’vippe’ af plastic men den er en god hjælp, om end ikke den mest korrekte i udvalget af nåletryksvægte.

Nåletryksvægt fra Ortofon

Den bedre – Pro-Ject Measure It E

Measure It E er et relativt nyt produkt fra Pro-Ject. Den minder på mange måder om den noget dyrere Measure It II men koster under det halve. Den er dog fremstillet i plastic hvor Measure It II er lavet af aluminium. Det er en digitalvægt som med stor præcision kan oplyse nåletrykket med en nøjagtighed på +/- 0,002 gram og der medfølger både lod til kalibrering samt et lille opbevaringsetui. Uden tvivl et meget attraktivt produkt til en god pris!

Pro-Ject nåletryksvægt

Den bedste – Rega Atlas

Atlas er, ifølge Rega, verdens mest nøjagtige nåletryksvægt. Og når man ser den, så er man tilbøjelig til at tro dem. Den er virkelig lækkert designet og udført i aluminium med et flot display med rød skrift, i stil med Rega’s Hi-Fi-produkter. Atlas er modstandsdygtigt overfor både temperatursvingninger og rystelser, så den altid måler med absolut højeste præcision. Rega benytter selv Atlas vægten når de monterer pickupper på Planar 8 og Planar 10 – ja, selv når den eksklusive Rega Naiad skal monteres med pickup, er Atlas det værktøj der findes frem.

 

Rega nåletryksvægt

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar