Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Gulvhøjttalere ..når højttaleren bliver voksen

oprettet d. under Højttalere

Gulvhøjttalere ..når højttaleren bliver voksen

Voksne Højttalere til Store Musikoplevelser

Hvilken gulvhøjttaler skal du vælge, og skal du faktisk vælge en gulvhøjttaler? – Læs med her, og bliv klogere på højttaler i voksenstørrelse.

En overraskende stor del af musikkens rum og rytme ligger helt nede i de dybe oktaver, hvor mindre kompakthøjttalere ikke kan håbe at være med. Gulvhøjttalere kan, grundet deres størrelse og et større, samlet membranareal, flytte luft på en anden måde – og har du rummet til dem, så er det simpelthen den eneste måde at opleve den skala, fylde og dynamik, som musikken er indspillet med!

 

Gulvhøjttalere kommer i mange størrelser og former, men fælles er næsten altid, at du en enten en tre-vejs eller en to-en-halv-vejs konstruktion, hvor der enten er en separat mellemtone eller at mellemtonen hjælper til med at spille bas sammen med en dedikeret basenhed. Den ægte tre-vejs konstruktion frigør fuldstændig mellemtonen fra den stress, det er at spille dyb-bas også, men somme tider vælger man en to-en-halv-vejs-konstruktionen fordi den billigere, og man mener, at man vinder mere lydkvalitet ved at bruge pengene andre steder. I begge tilfælde opnår du en del mere dynamik og overskud i lyden end en to-vejs standerhøjttaler.

Hvem skal have gulvhøjtalere?

Spørgsmålet er nærmere, hvem skal ikke have gulvhøjttalere? Der kan nemlig være gode argumenter for, hvorfor man skal have standerhøjttalere – og somme tider også mindre gode…

Reelt gode argumenter for, at du ikke skal have gulvhøjttalere:
 • Du bor i en lejlighed med gipsvægge, hvor din udlejer og hans nervøst anlagte kat er din underbo (Bedste råd: Flyt og/eller køb head-fi)
 • Dit kollegieværelse er kun 10 kvadratmeter, og højttalerne skulle i givet fald ligge i fodenden af sengen (Bedste råd: Køb et par, der kan stå på et skrivebord og find en bedre sengepartner)
 • Du vil have ultimativ detaljering og detaljer i mellemtone og diskant til prisen eller har allerede en subwoofer (Bedste råd: En subwoofer kan gøre en masse for en gulvhøjttaler også, men en standerhøjttaler med den rigtige subwoofer kan være en fuldgod løsning)
Ret tynde argumenter for, at du ikke skal have gulvhøjttalere:
 • Din bedre halvdel mener, at gulvhøjttalere fylder (Fakta: Det gør han/hun også, men smider vi partneren ud af den grund?)
 • De skal trækkes af en stor forstærker (Fakta: Hvad er der galt med det? Det skal små højttalere i øvrigt ofte også, ligesom store biler også skal have en stor motor.)
 • Du insisterer på at kline dem helt op i hjørnerne i stuen (Fakta: Ingen højttalere fungerer godt, hvis du ikke giver dem plads omkring sig. Måske det er på tide at ommøblere?)

Gulvhøjttalere er et moderne statement

Gulvhøjttalere er et moderne statement omkring vores forhold til musik, og den plads vi giver musikken i vores liv. Er det blot et komma i vores liv, eller giver vi den luft til at trække vejret og hører ordentligt det blod, den sved og de tårer, der er gået til at skabe vores yndlingsmusik? Mange vil gerne sælge dig den fikse idé, at en lille Bluetooth-højttaler kan flytte samme mængde luft som Lars Ulrichs stortromme, eller at de kronisk forkølede computerhøjttalere fint gengiver de endeløse nuancer og dybe rustikke mokka-toner fra Leonard Cohens stemme.

Med andre ord, så kører de bedste racerkørere i verden i de bedste biler, de bedste fodboldspillere udøver magi på de bedste hold – hvorfor skal den bedste musik have de værste betingelser? Svaret er naturligvis; det behøver den ikke, og vi har samlet 5 gode musikalske statements, der redder kunstnernes ære og i dén grad lydkvaliteten!

 

Monitor Audio Bronze 500, gulvhøjttalere

Monitor Audio Bronze 500

Den største højttaler i Bronze-serien tilbyder musik på en skala, der er en scene værdig. Her får du lækker, dyb bas fra 8-tommer membranerne med et godt hug koblet med en harmonisk og luftig mellemtone og diskant. Hele lydbilledet er utrolig homogent, og du bliver aldrig træt af at beundre de flotte C-CAM aluminiums-enheder, mens de flittigt arbejder for dig. Bronze 500 er en højttaler, der spiller de fleste genrer meget overbevisende, men især akustiske instrumenter træder fantastisk i karakter her!

Sætpris: 9.649,-

Læs mere om Monitor Audio Bronze 500

 

KEF Q950

Q950 er ligeledes topmodellen i KEF’s Q-serie og i dén grad en velvoksen højttaler med 111 cm i højden. Deres unikke UniQ-enhed sikrer et enormt flot lydbillede, da alt musik udover bassen, kommer fra samme punkt på højttaleren. Der er tale om en to-en-halv-vejs konstruktion, hvor de to nederste 8-tommer enheder bliver drevet af lufttrykket fra de to øverste. Det er reelt set en bedre løsning end en normal basrefleksport, da der aldrig opstår turbulens med de såkaldte ABR-enheder. Q950 spiller varmt og kraftfuldt, og udmærker sig især til rock.

Sætpris: 12.990,- 

Læs mere om KEF Q950

 

Dynaudio Emit 50, gulvhøjttaler fra danske Dynaudio

Dynaudio Emit 50

Danske Dynaudio har altid slået en proper næve i mellemsegmentet, og den nye Emit 50 er ingen undtagelse! Her får du feltets højdespringer med 114 cm fra bund til top, så det er en næsten intimiderende oplevelse at sidde overfor. Lyden er dog på ingen måde intimiderende og er karakteriseret ved en varmt klingende og en sprød, mørk lyd, men også et fantastisk hug i bunden, flot kontrol og overskud og en lækker musikalitet. Emit 50 kræver en god, strømstærk forstærker for at yde sit bedste, men giver du den det, får du tilbage i spandevis på lydkvaliteten!

Sætpris: 15.498,-

Læs mere om Dynaudio Emit 50 her

 

Gulvhøjttaler fra tyske Audio Physic

Audio Physic Classic 8

Tyske Audio Physic er ikke et særlig kendt mærke i Danmark, og det er faktisk ganske ufortjent! Classic 8 er en slank og elegant højttaler, der med sine to 7-tommer enheder absolut ikke står udenfor det gode selskab her. Med en let varmt klingende og yderst rytmisk og velafstemt musikalsk lydsignatur, handler den om alt andet end ’Ordnung Muss Sein’. Diskanten er luftig men aldrig pågående og mellemtonen gengiver stemmer med detaljer, nuancer og masser af rum. Det er en højttaler, der let spiller alle genrer, men man imponeres virkelig, når der kommer akustisk eller live musik på!

Sætpris: 17.990,-

Læs mere om Audio Physic Classic 8 her

Monitor Audio Silver 500, gulvhøjttaler

 

Monitor Audio Silver 500

Vi starter og slutter med Monitor Audio, og storebroren Silver 500 er en ægte tre-vejs kolos med to separate RST II 8-tommer enheder og en enkelt RST II 3-tommer mellemtone. Disse er lavet som en sandwich af aluminium, magnesium og keramisk materiale for en unik stivhed og lethed! Resultatet er et vildt skub i bunden, der både er fysisk, lynhurtigt og tørt. Silver 500 kan som få andre højttalere i prisklassen både bringe store live-koncerter samt intimt jazzmusik ind i din stue med enorm livagtighed, dynamik og et væld af detaljer.

Sætpris: 20.995,-

Læs mere om Monitor Audio Silver 500 her

 

> Se hele vores sortiment af gulvhøjttalere


Kommentar(er) 1

 • Anton
  Anton https://soldfy.dk/hjemmeelektronik/hojttaler

  Jeg har altid været fascineret af højttalernes evne til at blive større og mere kraftige. Det er imponerende, hvor kraftigt disse gulvhøjttalere kan være, når de er voksne. Jeg er glad for, at jeg har fundet denne artikel, som forklarer teknologien bag!

  Svar

Skriv din kommentar