Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Placering af højttalere

Oprettet d. under Højttalere, Tips & Tricks

Placering af højttalere

Hvordan skal højttalere placeres?

Om det er dyre eller billige højttalere, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilke vilkår, du byder dem hjemme hos dig. Måske har du prøvet at lytte til en hi fi højttaler i en butik for så at komme hjem og finde ud af, at de lyder helt anderledes i stuen. Vi kender det også, og vi har heldigvis et par tips og tricks til, hvordan du får mest muligt ud af lyden hjemme hos dig.

 

I dette blogindlæg kigger vi kort på placering i rummet samt afkobling.

Placering af højttalere

Ligesom instrumenter og sangere er trukket frem til scenekanten, handler også højttalere om at gøre det muligt for dem at sprede deres lyd ud i rummet bedst muligt. Og da højtalere spiller mest fremad, men også ganske meget til siderne og bagud, så vil det bedste for lyden oftest være at stille dem lidt ude fra bagvæggen og det samme med sidevæggene.

 

Små højttalere er lidt nemmere at placere, da de spiller mindre bas og dermed skal have mindre luft omkring sig. For at få plads til den store højttaler, skal man tit bruge mere end en halv meter til både bagvæg og sidevæg for at sikre sig, at bassen ikke går op i bulder. Så er der en god chance for, du kan høre stortrommen og dens anslag ordentligt; sådan som den lyder i virkeligheden. Placerer du samtidig dine højttalere i en ligesidet trekant i forhold til lyttepositionen og vinkler dem, så du akkurat kan se indersiden af kabinetterne, så har du et rigtig godt udgangspunkt.

Placering af højttalere, med luft til vægge og vinkling mod lytteposition


Eksempel på placering af højttalere i ligesidet trekant. Eksperimenter med vinkling mod lytteposition, og sørg for 30 til 50 centimeter med luft til bag- og sidevægge.

 

Afkobling af højttalere

Det er selvfølgelig ikke altid, at man kan placere sine højttalere på en højttalerstander, og i de tilfælde bliver man nødt til at overveje, hvordan man så bedst får indretning og lydkvalitet til at gå op i en højere enhed. Sætter du højttaleren i en reol, kan det godt give problemer i bassen. De problemer kan du minimere ved at vælge en højttaler med basporten på fronten eller bruge de skumpropper, der følger med, og lukke en bagud vendt basport. De lækre Sonus Faber Lumina I eller II er glimrende bud på højttalere med frontvendt basport, og vil være en af de bedste højttalere til stuen, hvis den skal ind i en reol.

 

Stiller du højttalere på en skænk, kan det give en ret god ydelse, men da skænken ikke er designet til at få en højttaler til at fungere ideelt, kan det være godt at tænke i afkobling. IsoAcoustics Orea er et godt bud på nogle virkelig gode højttalerfødder, og sætter du tre eller fire af dem under dine højttalere, kan du med det samme høre forskel. Lyden bliver mindre mudret ligesom instrumenter og sangere træder mere tydeligt frem. Til trods for hvad du kan have set i reklamer, hvor det hele skal se ekstra friseret ud, så må du aldrig placere højttalere på samme møbel som en pladespiller. Det giver tilbagekobling når pickuppen opsamler vibrationer fra højttalerne, og resulterer i mudret, rungende lyd.

Montering af højttaler på væg

Endelig kan du også hænge et par hi fi højttalere på væggen, og der bør du blot sikre dig, at du bruger nogle gode skruer, at væggen er solid og til at skrue nogle kilo fast på og at der ikke er nogen på den anden side af væggen, der bliver generet af lyden, da lydbølgerne bliver transmitteret meget tydeligt igennem væggen. Det kan ske at en kompakt højttaler har indbygget gevind til højttalerbeslag. Er det ikke tilfældet så kan du bruge et højttalerbeslag som VM Acoustics WB-0.5 som skrues fast i højttalerens kabinet.

 

Vi ønsker dig held og lykke med dine højttalere, nye som gamle, og leder du efter nye højttalere eller gode råd, så tøv ikke med et skrive eller ringe til os. I sidste ende er den bedste højttaler den, som du kan lytte til og udvælge selv, hvorfor vi giver mulighed for at høre det meste fra vores sortiment både i butikken i Højbjerg og hjemme før køb. Det er din garanti for, at du finder den bedste højttaler til den mest attraktive pris.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar