Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill

Digital musiksamling med ROON

oprettet d. under Computer Hi-Fi

ROON – Bring magien tilbage til din digitale musiksamling

ROON logo i sort og hvid

Med ROON-softwaren på din computer, eller ROON Nucleus, kan du med den rette kombination med hardware, genskabe den fulde glæde ved at have en musiksamling. Også selvom den ikke længere er fysisk håndgribelig men blot en række filer på din PC, Mac eller en server.

Den digitale tidsalder har bragt os mange glæder men den har faktisk også berøvet os for nogle. For rigtig mange musikelskere har overgangen til streaming og digitalt computer-lagret musik, været lidt af en ambivalent oplevelse.

 

På den ene side har adgangen til streaming eller en lokalt lagret, digital musiksamling været noget af det vi alle har higet efter. På den anden side har det reduceret totaloplevelsen af et musikalbum til kun at bestå af lyd. Her er ingen flotte gatefold covers, tykke booklets med sangtekster og anekdoter fra studiet, eller anden visuel information. Ofte kan man end ikke finde information om tekstforfatteren, komponisten eller hvordan albummet er indspillet. I stedet bliver man på sin computer præsenteret for en række mapper med et udvalg af filer. Går det vildt for sig, har man måske installerest iTunes eller en anden musikafspiller – det er bare stadig ikke den samme, fuldendte oplevelse. Det er her ROON kommer ind i billedet!

ROON som musikbibliotek

ROON er overordnet et stykke software som intelligent indekserer din digitale musiksamling. Det findes i flere forskellige udgaver men i denne omgang begrænser vi os til de to vigtigste, nemlig ROON og ROON Remote. ROON fungerer med musik som er lokalt lagret på den PC/Mac det er installeret på men kan også arbejde sammen med streamingtjenesten TIDAL. At reducere ROON til en software til afspilning af musik, er dog langt fra rimeligt – det er så meget mere end det. 

 

Screenshot af ROON albumvisning


ROON trækker på en række databaser og tilføjer information til alle dine albums og numre. Naturligvis dækker dette både albumtitel, kunstner og titler på musiknumre. Hvis dine albums allerede har denne information, kan du vælge at lade ROON overskrive det – og måske rette nogle fejl – eller beholde informationen. Det er vel hvad man kan forvente af et musikbibliotek og det er såmænd også den mindste af ROONs funktioner.  ROON ændrer ikke på meta-data i dine filer, så al information som ændres, tilføjes eller fjernes, sker udelukkende i ROONs lokale database.

Overblikket

Når du åbner ROON på din PC/Mac bliver du præsenteret med programmets forside. Her er en opdatering på hvad der sidst er sket i dit bibliotek – hvis du eksempelvis har tilføjet noget nyt – og der en fremhævet kunstner som ROON anbefaler at du lytter på. Det gør det nemt at komme i gang med at lytte til musik og man er ikke nødt til selv at vælge et album. Herfra er det så bare at spidse ører og så lade ROON komme med forslag til hvad man kan lytte til fremadrettet. Hvis du har tilføjet dit TIDAL abonnement til ROON, kan du her på forsiden også se hvilke nye albums der er kommet til tjenesten og hvilke der bliver spillet oftest.

 

ROON overblikket

Præsentation af kunstner

Hvis du vælger en kunstner, bliver du præsenteret med et flot billede af personen eller gruppen og en, i nogle tilfælde, meget omfattende biografi. Du får en liste over forskellige genrer som kunstneren har arbejdet med, hvilke grupper en solist eventuelt har været medlem af, samt flere personlige oplysninger som alder, fødested, nationalitet mv. Desuden får du et hurtigt overblik over de mest spillede numre af den pågældende kunstner samt udvalget af albums som denne har indspillet, i dit bibliotek. Du kan også se hvilke andre albums kunstneren har medvirket på og endda få forslag til lignende kunstnere og albums. 

Præsentation af album

Vælger du et album bliver dette præsenteret med cover art og information om det aktuelle album herunder udgivelsesdato. Det er muligt at se spilletid, om det er et stereo- eller surround-album og ikke mindst både filtype samt bitdybde og samplefrekvens. Naturligvis får du også et flot overblik over udvalget af numre på albummet og er det oprindeligt udgivet som et dobbelt eller mere album, så bliver numrene delt op i ’Disc 1’, ’Disc 2’ osv. I højre side af skærmen får du præsenteret et udvalg af andre albums fra den aktuelle kunstner. Hvis du har lyst til at synge med, men alligevel ikke helt kan huske teksten, så har ROON også en indbygget funktion som henter tekster til de numre du har i din samling. Det er en fantastisk egenskab, som for mange nok har været én af de største mangler ved overgangen til den digitale musiksamling.
Udover kunstner og album, er det også muligt at få vist og sorteret på komponist, hvilket er en uundværlig funktion hvis man har en større samling af klassisk musik. Det er også muligt at sortere på genrer.

ROON som musikafspiller

ROON er ikke bare et stykke fantastisk software til at holde styr på din musik – det er også en yderst habil afspiller som er blandt de allerbedste på markedet. Du kan naturligvis betjene ROON på din PC/Mac. Men ROON har også et partnerprogram som certificerer apparater fra en lang række forskellige producenter, til at fungere optimalt med softwaren og du kan således integrere ROON. Ikke bare i din Hi-fi men i hele dit hus, så længe apparaterne er understøttet.

 

Partnerprogrammet er opdelt i to, hhv. ’ROON Ready Network Players’ (RRNP) og ’ROON Tested DACs’ (RTD) 

ROON via netværk

En RRNP er en netværksafspiller som er optimeret til brug med ROON. Det betyder at du kan installere ROON på din PC/Mac og få netværksafspilleren til at skabe forbindelse direkte til ROONs bibliotek på din computer, via dit netværk Den pågældende netværksafspiller er så garanteret til at fungere optimalt med ROON og levere den bedste mulige afspilning af dine musikfiler. ROON er også kompatibelt med både Apple’s AirPlay og Google Chromecast, så måske har du allerede ROON-kompatible apparater derhjemme. 

ROON med en DAC

En RTD er en DAC / D/A converter som er blevet testet og godkendt af ROON og der er herefter skabt en profil i softwaren, som gør at ROON automatisk justerer afspilningen til netop denne DAC. Så er du fri for at tænke på indstilling af sample-rates, DSD- eller MQA-kompatibilitet mv. Det er således en ren ’plug n’ play’ løsning. 

 

Begge partnerprogrammer indbefatter en lang rækker produkter fra et stort, og stadig voksende, udvalg af producenter. Mange som også findes i udvalget hos Tape Connection.

Masser af muligheder i ’motorrummet’

Hvis du gerne vil rode lidt med DSP-indstillinger er der også rig mulighed for det med ROON. Det meste kræver en vis indsigt i hvordan den slags fungerer. Der er dog nogle få indstillinger, specielt til hovedtelefonbrug, som man sagtens kan lege lidt med. Den indbyggede Crossfeed DSP mikser en smule af højre kanal over i venstre og vice versa og skaber dermed en kunstig oplevelse af at sidde foran et sæt højttalere.  Der er også en parametrisk equalizer som kan bruges til både at tweake lyden til brug med hovedtelefoner men også til bedre at kunne integrere højttalere i et rum. Og ja, du kan også give den et ordentlig hug bunden hvis du bare hungrer efter bas! :)

 

 

Hvis du er så heldig at eje et sæt hovedtelefoner fra Audeze, så vil det glæde dig at ROON inkluderer nogle presets, eller indstillinger til netop Audeze hovedtelefoner. Filtrene er udmålt og justeret af Audeze’s ingeniører og tilpasset til specifikke modeller, som eksempelvis LCD-MX4. Lydmæssigt er målet med disse DSP’er at skabe en helt neutral lyd, da de er baseret på Audeze’s Reveal plugin til studiesoftware som bl.a. Logic. Det er en fantastisk funktion og der er mulighed for at tweake intensiteten af DSP-behandlingen til din egen smag. 

ROON Remote

Afslutningsvis er det værd at nævne ROON Remote som er en app der fås til både Android og iOS. Med denne app kan du styre ROON fra din telefon eller tablet og du får adgang til nøjagtig samme information og funktioner, som i den fulde udgave af ROON på din computer. Den er specielt brugbar hvis du har en ’RRNP’ som del af dit musiksystem, så du i ro og mag kan vælge og vrage i din musiksamling, uden at bevæge dig hen til computeren. 

Hvordan får jeg ROON?

ROON kan fås i en gratis prøveperiode på 14 dage. Herefter skal man betale for at bruge programmet og det kan gøres på én af to måder. Man kan vælge mellem et abonnement på ét år til $119 (ca. 765kr pr. dd.) eller et livstidsabonnement til $499 (ca. 3.200kr pr. dd.) – Det kan umiddelbart virke dyrt men der ligger også ekstremt meget udvikling bag dette program. Og værdien i aldrig at skulle håndtere sit musikbibliotek manuelt, er stort set uendelig. Folkene bag ROON udvikler hele tiden på softwaren og der kommer hele tiden nye producenter med i partnerprogrammet.

 

Hos Tape Connection kan vi varmt anbefale ROON. Det er nemt at bruge, det giver et fantastisk overblik, og vigtigst af alt, så bringer det glæden ved at samle på musik tilbage.  

 

Tape Connection er autoriseret ROON Partner og kan således hjælpe til med at finde en løsning som fungerer for dig. Kontakt os for at høre mere om mulighederne og få hele 30 dages gratis prøveperiode. Har du allerede prøvet ROON og ønsker du medlemsskab, så kan du bestille det her

Liste over udvalgte ROON-kompatible produkter

ROON-understøttede produkter tilføjes hele tiden, så listen er ikke komplet men blot en smagsprøve på mulighederne.
ROON Tested DAC's (RTD)

Auralic: Vega

Chord: Hugo 2, Mojo, Blu mkII, Hugo TT, Dave

Pro-Ject: DAC Box RS, DAC Box DS2 Ultra, Pre Box RS, Pre Box DS2, Pre Box S2

Meridian: Explorer 2, Prime, Director

MOON: 230HAD, 280D, 340i

T+A: DAC 8 DSD

Technics: SU-G30

ROON Ready Network Players (RRNP)

Auralic: Altair, Aries, Aries LE, Aries Mini, Polaris

Chord: Poly

Meridian: 218, 251, ID40/41, MS200, MS600

MOON: 280D, 380D, 390 Network pre-amp, 780D, ACE

OPPO: UDP-203, UDP-205

SOtM: sMS-200

T+A: MP8


Kommentar(er) 4

 • Dan Kolko
  Dan Kolko

  Hej Jeg har et ATC anlæg med Project S2 Ultra og en Project DAC Box DS. Kan I også - som i kommentaren ovenover - hjælpe mig med et ROON prøveabonnement? Har været på deres hjemmeside, men vil være mere tryg ved at have jeres backup. Jeg er ikke en nørd, men elsker at lytte til al slags musik. Jeg forstår, at ROON på en måde fungerer som en slags udvidet album med informationer som i gamle dage. Er det rigtigt? Kan det køre med min egen lagrede musik på min iPhone/Mac? Med Tidal? (det har jeg læst på ROONs hjemmeside). Med Spotify? Kræves der andet udstyr, end det jeg har nævnt i starten? Hvad koster det? Mvh Dan Kolko

  Svar

  • Simon, TC
   Simon, TC https://tapeconnection.dk

   som kommentar til af Dan Kolko

   Hej Dan, Du kan sende os en mail på mail@tapeconnection.dk hvis du gerne vil have et udvidet prøveabonnement. ROON præsenterer musik (både det du har liggende lokalt på din computer eller netværksharddisk og fra TIDAL) på en pæn måde. Du får altså information om indspilningen, tekster og albumbilleder mv. Det kan ikke køre på en iPhone men du kan få en ROON app som kan betjene ROON på din PC/Mac. Og så længe du er på dit netværk, kan du også spille musik fra dit ROON bibliotek på din iPhone.

   Svar

 • Tape Connection
  Tape Connection

  Hej Niels, Tak for din kommentar. Vi kan sagtens finde et prøveabonnement på ROON til dig. Hvis du sender os en mail på mail@tapeconnection.dk så finder vi ud af det :)

  Svar

 • Niels Henrik Sander
  Niels Henrik Sander

  Kære Tapeconnection - vi går langt tilbage i vores bekendtskab - faktisk tilbage til 1980\'erne, så jeg er jo nu en ældre mand, med stadig hang til god lyd og service, som i gennem mange år har leveret mig siden mine unge, -og knap så gråsprængte- år som hi-fi og musik-elskende gut. Der er sket meget over tiden siden da, og nye medier, teknologier er kommet til. Vi er kommet langt fra pick-up\'er med forskellige slibninger, særlig for mig, til brug for CD.-4 quadrofoni med typisk Shibata-slibninger, men selv i dag har jeg shibata-slibning på min Ortofon Jubilee! (!!). Well - nok om gamle dage: Jeg har købt såvel en Cambridge Azur N851 som en COCKTAIL AUDIO X45 med masser af digitale muligheder. Cocktail\'en er \"ROON READY\", og jeg er da nysgerrig til at prøve det af. I skriver, at man kan få hele 30 dages prøvetid fra jer, og det gør mig rigtig nysgerrig, så jeg i ro og mag kan finde ud af teknikken, og om det er noget, der bør investeres i. Jeg håber, jeg kan komme i betragtning til et sådant tilbud i første ombæring. Så får vi se, om der er belæg for et køb/opgradering af Cocktail\'en, som er en helt herlig maskine. Herligt for mig, kan den via HDMI sluttes til TV, for jeg kan dårligt se disse små displays på maskinerne nu om stunder, efter grå stær operation. Lad mig høre fra jer! Bedste efterårshilsener, -niels henrik sander-

  Svar

Skriv din kommentar