Køb Hi-Res Musik Online

oprettet d.

Køb Hi-Res Musikfiler Online

Hvor kan du købe musik i høj opløsning eller noget der bare er CD-kvalitet?

Der er rigeligt med muligheder for at købe musik på nettet, via eksempelvis iTunes eller Google Play. Men problemet er, at langt de fleste af disse tjenester, leverer musikken i et 'lossy' format, altså komprimeret som enten MP3 eller AAC.

Selvom komprimeringsteknologier er blevet ret effektive, så når de altså ikke the real deal til sokkeholderne og slet ikke når vi taler højere-end-cd-kvalitet, eksempelvis højopløst FLAC, DSD eller MQA. 

 

Man kan undre sig lidt over hvorfor store firmaer som Apple og Google stadig kun udbyder disse komprimerede filer. Svaret må nok ligge i lavere server- og båndbreddeomkostninger og for mange, som endnu ikke har åbnet øjnene (eller ørerne) for god kvalitet, så er de her filer ganske glimrende til afspilning på en mobiltelefon eller en lille Bluetooth-højttaler. Vi synes naturligvis at ambitionsniveauet bør være højere og når man har investeret i en god DAC, forstærker, højttaler eller måske et sæt high-end hovedtelefoner, så har kildematerialet en væsentlig betydning for den endelige lytteoplevelse.

 

Desværre så er det det meget sparsomt med udbuddet af onlinebutikker som sælger hi-res musikfiler. De fleste af dem der gør, er geografisk begrænset til specifikke lande som, i langt de fleste tilfælde, ikke inkluderer Danmark. Der er dog nogle få muligheder, så lad os prøve at tage et kig på hvor du kan købe hi-res musikfiler. 

TIDAL Store

De fleste kender jo TIDAL som en streamingtjeneste men de tilbyder faktisk også køb og download af musik. Der er et stort udvalg, antageligt det samme som tilbydes på deres streamingplatform, og albums kan købes i to forskellige formater, hhv. MP3 og FLAC. Det er naturligvis FLAC som er interessant i denne sammenhæng og det ved TIDAL åbenbart godt. Priserne på et album varierer og der er, af uransaglige årsager, en økonomisk straf på over 40% ved at vælge FLAC fremfor MP3. Eksempelvis koster Pink Floyd's Dark Side of the Moon 65kr i MP3 format og 117kr i FLAC. 

 

TIDAL oplyser ikke kvaliteten af FLAC-filen men de downloads vi har købt, er leveret i 16-bit/44.1kHz, altså det der modsvarer CD-kvalitet. Det er altså ikke hi-res musik som ellers kan findes i Master kategorien på deres streamingtjeneste.

 

+ Stort udvalg
+ FLAC i CD-kvalitet
+ Ingen geografisk begrænsning

 

- Ingen oplysning om kvaliteten af FLAC før køb
- Unødvendig prisdifference i form af 45% højere pris på FLAC kontra MP3.

Highresaudio

Tyske Highresaudio er en af de online musikbutikker som har det bredeste udvalg, og som samtidig er tilgængelig for danske kunder. Her er næsten ingen geografisk begrænsning for køb, på nær nogle få albums, bl.a. fra det tyske metal-pladeselskab Nuclear Blast. 

 

Genremæssigt er Highresaudio dækket rigtig godt ind og her findes alt lige fra pop til rock, hip-hop og metal til klassisk og jazz. Highresaudio byder også på et bredt udvalg af filformater i forskellige kvaliteter. Typisk tilbydes albums i hi-res FLAC, op til 96kHz men her er også albums i MQA-format og DSD. Som minimum leveres albums i CD-kvalitet, altså 44.1kHz FLAC og prismæssigt ligger udvalget af albums mellem 15 og 30 Euro (110 til 220kr) Der er ret ofte en kampagnekode på forsiden af Highresaudio som giver en procentvis rabat på dit køb, så det er værd at holde øje med. 

 

Download fra Highresaudio er ret ligetil men kræver at man benytter deres Download Manager. Den findes til både Windows og Mac og fungerer ganske glimrende. Hvis man vil prøve at downloade noget før man køber, kan man hente det gratis 'HRA Mixed Sampler' album - det kræver blot at man er oprettet som bruger og har hentet Download Manager softwaren. 

 

+ Bredt udvalg af filformater i hi-res og CD-kvalitet
+ Fornuftige priser
+ Ingen geografisk begrænsning
+ Mange albums har tilhørende 'booklet'

 

- Udvalget af musik kunne godt være større

HDTracks

Amerikanske HDtracks er nok en af de bedst kendte forhandlere af hi-res musik online og var også en af pionererne i genren og blev startet tilbage i 2008 af David og Norman Chesky. HDTracks har et stort udvalg som spænder bredt på genrer men også filformater som tilbydes lige fra 44.1kHz/24-bit op til 5.6MHz DSD. Prismæssigt ligger albums mellem 15 og 45 USD (95 til 280kr)

 

HDTracks har som sagt et imponerende udvalg men en del af det er ikke tilgængeligt, hvis man ikke bor i USA. Det er typisk musik fra større kunstnere som eksempelvis Queen, der ligger under for den geografiske begrænsning. Vælger man et album, bliver man hurtigt gjort opmærksom på begrænsningen da der i i stedet for en liste med numre, ganske enkelt står 'This product is not currently available due to region restrictions'

 

På lige fod med Highresaudio så benytter HDtracks sig af en download manager som bruges til at hente det købte musik med. Der er også en gratis prøvesmagning som består af 12 numre. Hvis man tilmelder sig HDtracks' nyhedsbrev får man 15% rabat på sit første køb. 

 

+ Bredt udvalg af filformater i hi-res og CD-kvalitet
+ Fornuftige priser

 

- Mange albums er ikke tilgængelige udenfor USA. 
- Forvirrende side, som dog inden længe skulle få et nyt og bedre design.

Andre muligheder

Der findes naturligvis andre forhandlere af hi-res musik end de tre ovenstående. Men typisk vil udvalget være begrænset til en bestemt genre eller også er køb begrænset geografisk. Nedenstående er en kort liste over andre forhandlere af hi-res musik, som måske kunne være interessant, hvis man nu havde en løsning på det geografiske problem.

 

Acoustic Sounds
Amerikansk, begrænset geografisk

 

NativeDSD
Begrænset udvalg af klassisk, jazz mv. fra mindre pladeselskaber, udelukkende i DSD og DXD-format

 

ProStudio Masters
Amerikansk, begrænset geografisk

 

7digital
Tilgængelig i en række lande... men ikke Danmark.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar