Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay Apple Pay ViaBill Anyday

Bedste Musiktjeneste 2020 - Vores bud

oprettet d. under Computer Hi-Fi, Musiktjenester

Bedste Musiktjeneste 2020 - Vores bud

Den Bedste Musiktjeneste 2020

Hvilken musiktjeneste tilbyder i 2020 den bedste, samlede pakke med uendelige mængder musik?

En opdateret version af sammenligning af musiktjenester i 2025 kan findes her

 

Det er efterhånden to år siden, at vi sidst kiggede på musiktjenester. Der sket meget siden, så vi har igen haft fornøjelsen af teste, sammenligne og vurdere på de forskellige muligheder. Når det kommer til udvalg af musik, brugerflade på computer og mobil, integration i anden software og hardware og ikke mindst lydkvalitet, er der forskel på musikstreamingtjenesterne.

 

Så hvor er dine penge bedst givet ud? – Læs med her.

 

For god ordens skyld, kan det nævnes at vi ikke har nogen økonomisk interesse i at favorisere en tjeneste over de andre. Vi betaler for de abonnementer vi bruger i butikken og får ingen ’gratis ture’. Artiklen er udelukkende lavet for at afdække hvor man får mest for sine penge – det er vi jo også selv interesseret i at finde ud af.

Hvilke musiktjenester har vi testet?

Vi har valgt at teste musiktjenester som er tilgængelige i Danmark. Der findes, mindst, to andre musiktjenester som havde været interessante at have med i testen, nemlig Qobuz og Amazon Music HD. Men da de ikke er officielt tilgængelige her, har vi valgt ikke at tage dem med. Ligeledes er YouSee Music heller ikke en del af testen, da det kræver abonnement hos YouSee at benytte det. 

Hvordan har vi testet musiktjenesterne?

Musiktjenesterne er testet på de tilgængelige platforme, altså hhv. computer og mobil, for at vurdere på brugerflade, brugervenlighed, udvalg og ekstra funktioner. 

 

Subjektiv lydkvalitet er vurderet ved brug på computer, med musiktjenestens egen software, eller via web-baseret afspiller, afhængigt af tilgængelighed. For at holde sammenligningen så retfærdig som muligt, benyttes der ikke integration til anden software. Dette er en mulighed med bl.a. TIDAL, som kan integreres i ROON og Audirvana.

 

Hvis softwaren fra musiktjenesten giver mulighed for optimering af ydelsen, eksempelvis med ’exclusive mode’ i TIDAL, bliver dette benyttet.

 

Opsætningen af test-hardware er som følger:

Apple iMac tilsluttet via USB, med Chord Co. C-USB, til TEAC UD-505 DAC/hovedtelefonforstærker med upsampling og filtre deaktiveret. Hovedtelefonerne er Audeze LCD-2 (Fazor) hovedtelefoner, tilsluttet med Chord Co. ShawCan kabler.


Lad os komme i gang…

Apple Music logo i sort og hvid

Apple Music

Med efterhånden fem år på bagen, er Apple Music blevet mere moden, og en mere voksen musiktjeneste. Brugerfladen er blevet bedre på mobilversionen, som også er tilgængelig på Android i en endelig version. Udvalget er blevet større med nu 60 millioner numre – mere end nogen anden musiktjeneste.

 

En af Apple Music’s styrker er deres egne radiostationer med ’rigtige’ værter og playlister som er lavet af mennesker og ikke algoritmer. Det giver rigtig god mulighed for at opdage ny musik, men fornemmelsen af sammenhæng i de menneskeskabte playlister er også bedre end de computergenererede. 

Lydkvalitet

Apple Music benytter det filformat der hedder AAC – Advance Audio Coding, i 256kbps. Det er et såkaldt lossy format hvor der fjernes information i musikfilerne, for at få dem til at fylde mindre. Det betyder selvfølgelig også et tab i lydkvalitet, sammenlignet med hvad man kunne have fået på en CD. AAC er dog et rigtig effektivt format som er eks. MP3 overlegent, sammenlignet ved samme bit rate

 

Apple har skabt en række værktøjer, som gør det muligt at få det bedste ud af AAC-formatet, ved eksempelvis at få producenterne til at lave en master som udelukkende er beregnet på komprimering til AAC. Nøjagtigt som man typisk laver en separat master til vinyl og CD. Det er det de kalder ’Apple Digital Masters’ og her kræver de at kilden til masteren er den oprindelige og altså ikke en som tidligere er brugt til en CD eller anden musiktjeneste.

 

Så Apple bekymrer sig faktisk om lydkvalitet, selvom de ikke tilbyder musik i tabsfri eller højopløst kvalitet. Og man kan godt høre det. Hvis man sammenligner eksempelvis Norah Jones’ ’Come Away With Me’ (Apple Digital Master) på Apple Music med samme nummer i CD-kvalitet fra TIDAL, så er de to ret tæt på at lyde identisk. Forskellene er minimale og kommer størst til udtryk på Dan Riesers whiskers, som lyder en smule mere udglattet på Apple Music udgaven. Sammenligner man Apple Music versionen med Spotify versionen, er det specielt på vokal og soundstage at det er tydeligt at Apple Digital Masters-versionen bare er bedre og mere autentisk.

 

Det er ikke alle albums - langt fra - som har fået Apple Digital Masters-behandlingen på Apple Music. Det er typisk nyere musik, samt ældre klassikere som bagkataloget fra The Beatles. Man kan heller ikke se i Apple Music om et album er en Apple Digital Master. Det kan man kun se i iTunes, altså den del af Apples musikkatalog hvor man kan købe musik, i stedet for at ’leje’ den. iTunes og Apple Music deler dog server, så det er samme fil man ender med at lytte til.

Brugerflade

Apple Music findes til både Windows PC og Mac, samt iPhone og Android. På computeren er brugerfladen enkel og overskuelig. Der er forskellige underkategorier som er tilgængelige fra menuen i venstre side. ’Til dig’ er en samling af playlister og albums man tidligere har afspillet og nedenfor finder man forslag til både nye kunstnere og albums man måske kunne være interesseret i. Her også direkte adgang til det bibliotek man har, som består af de albums, playlister og sange man har gemt. Brugerfladen er næsten identisk på mobilenheder, dog tilpasset den mindre skærm. 

 

Billede af Apple Music appen på en iPhone
Apple Music på iPhone

 

Det er muligt at få vist sangtekster på udvalgte numre, på både mobil og computer. Desværre er der ikke gjort særlig meget ud af information om den musik man lytter til. Det havde været rart at kunne læse lidt mere om hvem der spiller hvilke instrumenter på en given sang, hvem der har produceret albummet osv. 

Integration

Apple Music har ingen nævneværdig tilstedeværelse udenfor computeren, telefonen eller en iPad. Jo, på Apple TV naturligvis men det kræver så at man tænder sit fjernsyn for at høre musik, hvilket synes lidt bagvendt. Apple produkterne har dog AirPlay 2 funktionen som gør det muligt at streame fra enheden til en kompatibel trådløs højttaler eller forstærker. AirPlay er en af de mest udbredte, trådløse netværksfunktioner og det fungerer glimrende. Eksempelvis kunne man bruge denne funktion med en af Dynaudios Music højttalere eller Yamahas MusicCast produkter

Pris og funktioner

Du kan få et abonnement på Apple Music for 99,- pr. måned, eller 49,- hvis du er studerende. For 149,- kan hele familien få Apple Music.

 

Der findes udover musikken også et udvalg af musikvideoer på tjenesten. 

 

Det er muligt at uploade sin egen musiksamling til Apple Music – På trods af udvalget på 60 millioner numre, så er der stadig musik man ikke kan finde der. Det fungerer ganske enkelt ved at man lader Apple Music spejle musiksamlingen på sin computer, til deres servere og de numre som ikke findes i deres bibliotek, vil så blive uploaded. Musikken er efterfølgende tilgængelig til både streaming og download på alle dine enheder.

 

Apple Music fører et af de største kataloger af musiknumre. Desværre lider de lidt under samme problem, som andre tjenester, hvor man kan risikere at et eller flere numre på et album, af rettighedsmæssige årsager, ikke er tilgængelig til afspilning. Så har man et ukomplet album og kan ikke opleve det i sin helhed. Der er også albums som er forsvundet. Nogle for senere at dukke op igen, og andre for at forsvinde helt. Det er ikke et problem specifikt med Apple Music, men et problem som gentager sig på alle tjenesterne. Det er vigtigt at man er klar over, at man kun lejer sig adgang til et musikbibliotek på disse tjenester. Det betyder at de bestemmer hvad du har ret til at høre og når du opsiger abonnementet, så mister du adgangen til din musiksamling. 

 

Prøveperiode: 3 måneder – Læs mere her

 

Spotify logo i sort og hvid

Spotify

Den svenske musiktjeneste var en af de første på markedet, og er i dag målt på antal brugere, den absolut største med 113 millioner betalende kunder. Tjenesten har mere end 50 millioner musiknumre i kataloget men halter på den front, altså stadig bag Apple Music og Deezer. Spotify er i dag ikke bare en musiktjeneste – de serverer også både podcasts og lydbøger. 

Lydkvalitet

Spotify har fire forskellige indstillinger af lydkvalitet i formatet OGG Vorbis og leverer enten ’Low’ (24kbps), ’Normal’ (96kbps), ’High’ (160kbps) eller ’Very High’ (320kbps) – Man bør under ingen omstændigheder benytte indstillingen ’Low’ – det lyder frygteligt! Forestil dig at din ven spiller musik i stuen, ringer til dig og lader dig lytte med over telefonen. Ja, så dårligt lyder det. Den eneste rigtige indstilling her er selvfølgelig ’Very High’. Den hed tidligere ’Extreme’ men Spotify har lavet tests i nogle markeder med tabsfri lyd i CD-kvalitet, og så duer det jo ikke at den næstbedste kvalitet hedder ’Extreme’ – Det ville jo kræve at CD-kvalitet hed ’Super Extreme’ og hvis de så tilbød Hi-Res filer også, ville det jo gå helt galt da dén kvalitet jo så skulle hedde ’Mega Super Multi Extreme’ ...Nå men det var et sidespring.

 

Sammenligner man Spotify med Apple Music på lydkvalitet, er der en forskel. Den er ikke enorm men den er der i nogle tilfælde, og den er til Apple’s fordel. På Billie Jean fra Michael Jacksons Thriller album (ikke Deluxe versionen) er det helt tydeligt at der er mere luft omkring instrumenterne, mere dynamik og bare mere ’kød’ på. Forskellen er der ikke på alle albums, så jeg har en idé om at det her er Apple’s ’Digital Masters’ versioner som kan have en betydning. Bortset fra dét, så lyder Spotify ganske glimrende, dog med det for øje at de bruger 20% mere data for at levere en i nogle tilfælde lavere men i mange tilfælde sammenlignelig kvalitet med Apple.

Brugerflade

Spotify er i min optik ikke specielt indbydende at se på. Hverken deres PC/Mac app, eller deres app til mobilenheder. De har heldigvis skruet lidt ned for den (hæslige) grønne farve som har været gennemgående siden starten men layoutet virker stadig lidt rodet og deres skrifttype er ikke særlig køn. Blandt albums og playlister, ligger podcast udsendelser som jeg har lige nøjagtigt nul interesse i. Det kræver stadig, som i 2017, minimum fire tryk at aktivere offline tilstand og gå tilbage forsiden, da man først skal klikke på tandhjulet øverst til højre, derefter vælge ’playback’ og så aktivere offline. Det er ikke specielt elegant.

 

Billede af Spotify appen på en iPhone
Spotify på iPhone

 

Det er angiveligt muligt at få vist tekster til sange i Spotify’s mobilapp. Det lykkedes mig dog ikke at finde ud af hvordan, på trods af at jeg fulgte beskrivelsen på deres website. Der er sparsom information tilgængelig om numrene. Man kan bl.a. se hvem der synger og hvem der er tekstforfatter. Ikke imponerende men stadig lidt bedre end på Apple Music.

 

Spotify omsatte i 2018 for 5,26 milliarder Euro, eller det der svarer til små 40 milliarder danske kroner. Og på trods af det, har de åbenbart STADIG ikke kunne afse en årsløn, til en person der kan oversætte deres app til dansk. Det er under al kritik. Når selv Deezer som er et fransk foretagende, prioriterer at lokalisere deres tjeneste, så bør svenskerne nok stramme lidt op.

Integration

Med en enormt bred understøttelse i software og hardware er Spotify den absolut førende i testen når det kommer til 3. parts integration. En af grundende er, at de har skabt en smart funktion med Spotify Connect, som gør det muligt for det netværkstilsluttede apparat, at koble sig direkte til Spotify’s servere. Herefter kan man blot benytte sin computer, mobiltelefon eller tablet som en fjernbetjening. Man finder Connect i et hav af Hi-Fi-produkter fra bl.a. Dynaudio, Yamaha, Meridian, Technics og Pioneer men også i Sony’s PlayStation 4, Google’s Smart højttalere og endda fjernsyn og smart-ure. 

Pris og funktioner

Spotify tilbyder både et gratis og et betalt abonnement. Den gratis er dog ikke specielt interessant, da der er grænser for hvilke numre man selv kan vælge, der er reklamer og lydkvaliteten er den næstlavest tilgængelig. Connect funktionen fungerer ligeledes ikke med det gratis abonnement. Det betalte abonnement koster 99,- om måneden. Hvis du er studerende, kan du få det for 49,- Herudover er der et ’Premium Duo’ abonnement som to personer på samme adresse kan dele, til 124,- samt et ’Premium Familiy’ for op til seks personer på samme adresse til 149,-

 

Oven i musikken får du også podcasts og lydbøger med i abonnementet. 

 

Det er ikke muligt at uploade sin egen musik til Spotify, så hvis der er albums eller numre du ikke kan finde i deres katalog, er det bare ærgerligt. 

 

Prøveperiode: 3 måneder – Læs mere her

 

HighResAudio logo i sort, hvid og grå

HighResAudio

Denne tyske musiktjeneste er måske ukendt for de fleste, men helt klart værd at tage et lyt på. HighResAudio består af to dele; en streamingtjeneste og en online butik, hvor man kan købe musik som kan downloades og beholdes. 

 

HighResAudio fokuserer primært på kvalitet og ikke kvantitet. Det er ret tydeligt når man ser antallet af tilgængelige albums, som kun er ca. 40.000 styk. Der tilføjes omkring 120 nye albums om ugen, alle i minimum 24-bit/44.1kHz. Udvalget er ret bredt men der ekstra stor fokus på klassisk musik, så fans af denne genre vil føle sig helt hjemme her. 

 

HighResAudio har playlister som er skabt af mennesker med kendskab til musik, i kategorier som ’Nye albums’, ’Anbefalet’ og ’Tema-playlister’

Lydkvalitet

Som sagt, så leverer HighResAudio udelukkende musik i høj kvalitet, minimum 24-bit/44.1kHz, eller det der svarer til lidt mere end CD-kvalitet. Rigtig meget musik er dog tilgængelig i endnu højere kvalitet, op til minimum 192kHz i FLAC. Al musik er ægte Hi-Res kvalitet og alle albums bliver manuelt godkendt før de bliver tilgængelig på tjenesten. Der er ingen mulighed for at justere på lydkvalitet i programmet, så man får automatisk den absolut højeste kvalitet leveret. Der er ingen tvivl om at HighResAudio er det bedste valg når det kommer til lydkvalitet. Det er en fornøjelse at lytte til og man koncentrerer sig egentlig bare om musikken, og ikke det tekniske. Der er ikke så meget andet at sige. Det her er nok så godt som det overhovedet kan gøres, i hvert fald på nuværende tidspunkt.

Brugerflade

Det her er uden tvivl HighResAudio’s akilleshæl. Der findes i øjeblikket kun en app til PC og Mac og den er ikke særlig elegant. Navigationen er klodset, søgefunktionen er ikke særlig god og jeg oplevede et par gange at appen på min Mac, simpelthen lukkede ned af sig selv. Man kan ikke se hvilken kvalitet et album ligger i, før man starter afspilningen. Det er i princippet ikke afgørende men det ville være nemt at lave, så det virker lidt som noget man har overset. Da det er en musiktjeneste som henvender sig til audiofile, virker det lidt mærkeligt at noget så basalt ikke implementeret. 

 

Billede af HighResAudio appen på en Mac computer
HighResAudio på Mac

 

Albuminformation er tilgængelig på en del albums, men det er ikke helt konsekvent hvilken type information det er. Nogle gange er det citater fra en anmeldelse og andre gange er det information om kunstneren. Der er også et faneblad som hedder Booklet hvor der burde være en digital kopi af den bog eller folder man får med når man køber en CD. Jeg har endnu ikke set et album hvor det rent faktisk er tilgængeligt. 

 

Der er stort set ingen indstillingsmuligheder i appen, udover valg af lydenhed. 

 

Der findes ingen apps til mobilenheder. På HighResAudio’s hjemmeside står der, at der er en app under udvikling, som vil komme i 2018 … altså for to år siden.

Integration

Softwaremæssigt kan HighResAudio integreres med Audirvana og der er planer om både ROON, og Amarra integration i fremtiden. Flere apparater fra forskellige producenter understøtter også HighResAudio, bl.a. Simaudio MOON, Pro-Ject og Cocktail Audio. Alternativt kan man lade sin computer styre afspilningen, og tilslutte den til en DAC eller forstærker med USB-indgang. 

Pris og funktioner

Der findes tre forskellige abonnementer. Man abonnerer for minimum 6 måneder som koster GBP 89,99 (ca. 790kr) eller 12 måneder til GBP 179,99 (ca. 1580kr) som svarer til en månedspris på 132kr. Herudover er der et ’+Download’ abonnement til GBP 229,99 (ca. 2018kr) som giver dig 12 måneders streaming + 30% rabat ved køb af musik som kan downloades og beholdes. 

Det er svært ikke at synes at prisen er for høj for abonnementet. Udvalget af musik er meget begrænset sammenlignet med andre musikstreamingtjenester og softwaren er ikke helt god nok. Der mangler også en app til mobilenheder. For ca. 70kr mere om måneden, kan man få et abonnement på TIDAL Hi-Fi med både CD-kvalitet og Master-kvalitet og et væsentligt større udvalg. 

 

Prøveperiode: 7 dage – Læs mere her

Tidal logo i sort og hvid

TIDAL

Norske TIDAL har haft en lettere ombrust tilværelse med skiftende ejere, et lavt antal abonnenter og en sag om ’oppustede’ antal af afspilninger. Det ændrer dog ikke på at TIDAL, sammenlignet med andre tjenester i denne test, er den absolut førende i både lydkvalitet og udvalg af musik. Med mere end 60 millioner tilgængelige numre er de minimum lige så stærke som Apple Music. Med et Hi-Fi-abonnement som serverer det hele i CD-kvalitet og et stort udvalg i Master-kvalitet er de også dem der leverer den bedste lydoplevelse med så stort et udvalg. 

Lydkvalitet

Den kvalitet du får fra TIDAL afhænger af det abonnement du vælger. Standardabonnementet leverer AAC – Advanced Audio Coding i 320kbps, altså 20% mere datamængde end Apple Music men samme format. Herudover er der også et Hi-FI-abonnement hvor al musik leveres i 16-bit/44.1kHz FLAC, altså identisk med det du ville få fra en CD. 

 

Med i Hi-Fi-abonnementet får du også adgang til TIDAL Masters som er den bedste kvalitet de kan levere. Filerne ligger kvalitetsmæssigt fra 24-bit/44.1kHz til 24-bit 192kHz FLAC-filer med MQA-kodning. Det betyder at filerne fylder mindre end normale, højopløste FLAC-filer, da informationen i filen først ’udfoldes’ ved afspilning. Har man en MQA-kompatibel DAC vil den stå for udfoldningen og autentificering. Har man ikke det, så bliver filen udfoldet i software, i TIDAL’s afspiller på computeren. Der er dog en forskel og kvalitetsmæssigt vil det være bedre at gøre i hardwaren. Der er også den begrænsning at softwaren kun kan udfolde op til 24-bit/96kHz. Vil man have den fulde opløsning op til 192kHz skal det gøres i hardware. Så er man sikret, at den lyd man får er den der blev godkendt i studiet, det der også hedder ’authenticated’ - deraf navnet MQA; Master Quality Authenticated

 

TIDAL Hi-Fi, og Masters, lyder glimrende! – Jeg sammenlignede et par numre* i 24-bit/96kHz fra HighResAudio med MQA-versionerne (også 24/96) fra TIDAL og der var for mig ingen hørbar forskel. Det kan der naturligvis være på et af de 60 millioner andre numre. 
*Beatles' Come Together fra Abbey Road (Super Deluxe Edition) og Cold as Ice af Foreigner fra albummet Foreigner.

 

Der er i øjeblikket omkring 20.000 albums på TIDAL i MQA-formatet og der bliver løbende tilføjet flere. 

 

TIDAL er også kommet med på vognen med 360 Reality Audio. Det er et nyt koncept hvor musikken mixes, så der er en større fornemmelse af rum. Det fungerer kun i TIDAL’s app til mobilenheder og kan altså ikke opleves med appen til PC eller Mac. Jeg har kort testet det og jeg er mildest talt undervældet. Man kan sagtens høre forskel på 360 Reality Audio versionen og det almindelige stereomix men det lyder altså bare rigtig skidt! Det lyder i bund og grund som om der bare er tilføjet en massiv rumklang og flyttet lidt rundt på instrumenterne i lydbilledet. Jeg gætter på at det vil gå samme vej som 3D på fjernsyn. Der vil være en vis interesse fordi det er nyt og anerledes, og så vil det forsvinde igen når folk finder ud af, at det bare mest af alt er lidt irriterende at høre på.

Brugerflade

TIDAL har en rigtig god brugerflade som er indbydende at se på, og nem at navigere i. Der er forslag til nye albums, playlister osv. men som hos Spotify, har der også her sneget sig podcasts ind blandt musikken. To ting jeg stadig mener bør adskilles. I forhold til at aktivere ’offline mode’ i mobilappen har TIDAL skjult funktionen lige så godt som Spotify, hvilket er ret irriterende. 

 

Modsat alle andre musiktjenester, så er TIDAL rigtig gode til at vise information om kunstner, udgivelsesdato, producer og meget andet. Det skal de have stor ros for. Den slags information fik man tidligere ved at læse den lille bog man fik med en CD, så naturligvis skal den også være tilgængelig på musiktjenesterne også. 

 

Billede af TIDAL appen på en iPhone
TIDAL på iPhone

 

Der er en del forskellige indstillingsmuligheder i TIDAL-appen til PC/Mac, hvor man kan optimere på lydkvaliteten ved bl.a. at aktivere ’Exclusive Mode’ og vælge om man vil dekode MQA i software, eller sende det til en ekstern DAC. Herudover kan man også vælge hvilken kvalitet man vil lytte til. På computeren skal man selvfølgelig vælge ’Master’ hvis man har et Hi-Fi-abonnement men på mobilen, kan det være en god idé at vælge en lidt mindre datasulten indstilling.

Der er desværre ingen funktion til at vise sangtekster, hvilket er ret ærgerligt. 

Integration

Med integration i en lang række forstærkere, streamere og receivere er TIDAL stærkt repræsenteret. Man finder det i apparater fra Astell&Kern, aktive højttalere fra KEF, streamere fra MOON, Yamaha, Technics og T+A. Softwaremæssigt kan TIDAL også integreres med bl.a. Amarra, Aurdirvana og ROON. Så kan man få adgang til sit streamingbibliotek sammen med et lokalt bibliotek og gøre brug af de lydmæssige fordele som disse programmer tilbyder. 

Pris og funktioner

TIDAL koster hhv. 99kr for et Premium abonnement og 199kr for et Hi-Fi-abonnement. Der er ligeledes et Premium familieabonnement til 149,- og for 299,- kan familien få adgang til Hi-Fi-abonnementet. Udover musikken er der podcasts og musikvideoer, samt udvalgte numre i 360 Reality Audio med Hi-Fi-abonnementet. 

 

Det er ikke muligt at uploade musik til TIDAL, hvis man har noget på sin computer, som ikke findes i deres bibliotek.

 

Prøveperiode: 1 måned – Læs mere her

 

Deezer logo i sort og hvid

Deezer

Den franske musikstreamingtjeneste Deezer er blevet et seriøst alternativt til de andre, lidt større spillere på markedet. Deres bibliotek er på mere end 56 millioner numre, og dermed vokset med 13 millioner siden vi testede dem for to år siden. Det er også glædeligt at se, at Deezer nu tilbyder et Hi-Fi-abonnement med musik i CD-kvalitet til alle platforme. Med omkring 14 millioner månedlige brugere er Deezer ikke blandt de største men det betyder absolut ikke, at de ikke kan levere varen.

Lydkvalitet

Deezer har tre forskellige abonnementer, og bl.a. lydkvaliteten er afhængig af hvilken type du vælger. Deezer har et gratis abonnement ’Free’ som streames i 128kbps MP3-format. Det er ikke nogen blændende kvalitet, men man får hvad man betaler for. Deres standardabonnement hedder ’Premium’ og streamer i 320kbps MP3-format. Det kan undre lidt at nogle af de her tjenester, stadig hænger fast i MP3 da der findes bedre alternativer som er mere effektive i forhold til størrelse og kvalitet. Slutteligt tilbyder de også et ’Deezer HiFi’ abonnement som streamer i 16-bit/44.1kHz FLAC, altså lige nøjagtig CD-kvalitet. 

 

Kvalitetsmæssigt er Deezer HiFi helt sikkert godkendt og ved lytning er det ikke lykkedes at finde nogen forskel, sammenlignet med TIDAL ved 16-bit/44.1kHz. TIDAL har dog her en fordel, da deres Hi-Fi-abonnement også inkluderer ’Masters’ i endnu højere lydkvalitet, til samme pris. 

Premium abonnementet er OK, men det havde været ønskeligt med AAC-format i stedet for MP3, da det kan levere minimum samme lydkvalitet med 20% mindre data. Det er eksempelvis relevant hvis man streamer på en mobiltelefon over 3G/4G-nettet.

Brugerflade

Siden vi sidst kiggede på musiktjenester, har Deezer fået en dedikeret app til både PC og Mac, hvor man tidligere var begrænset til deres browserbaserede web app. Deezer appen er nærmest et studie udi enkelthed. Den har en lækker brugerflade som er overskuelig og man bliver mødt med computergenererede playlister, baseret på ens lyttevaner. Der er ligeledes anbefalede playlister fra Deezer’s redaktion med eksempelvis ’Jazz for work’ og ’Best Rock of All Time’. Deezer appens enkelthed kan til tider også være den svaghed, da den ikke altid er lige intuitiv at navigere rundt i. 

 

Billede af Deezer appen på iPhone
Deezer på iPhone

Integration

Deezer er blevet godt udbredt på forskellige platforme og er tilgængeligt på PC, Mac og mobilenheder fra Apple samt Android- og Windows-baserede tablets og smarture. Herudover kan du også få Deezer på TV fra udvalgte producenter. Mest spændende er dog hardwareintegrationen i Hi-Fi-apparater og her er Deezer godt repræsenteret. Funktionen er integreret i forstærkere, aktive højttalere og streamere fra bl.a. Simaudio MOON, Yamaha, Onkyo og Sony. 

Pris og funktioner

Deezer har som sagt tre forskellige abonnementer. Der er en gratis version, en Premium til 99kr om måneden og så HiFi til 199kr om måneden. Deezer tilbyder nogle få podcasts men ingen musikvideoer. Sangtekster er tilgængelige i mobilappen. Der er en smule information om det album man lytter til, men ikke i et godt nok omfang. Det er ikke muligt at uploade musik fra sit eget bibliotek til sin konto i Deezer, hvis man skulle opleve at der manglede musik i deres bibliotek.

 

Deezer tilbyder et ’Premium’ årsabonnement til 990,- så månedsprisen kommer ned på 82,50kr. Der findes ikke et tilsvarende tilbud med ’HiFi’ abonnement.

 

Som TIDAL er Deezer også med på det ”spændende” nye 360 Reality Audio format, som skulle give en oplevelse af at sidde i studiet med kunstneren. Det fungerer – i mine ører – lige så ringe som på TIDAL og det er ikke noget jeg kan anbefale at man bruger. Sammenlign eventuelt selv et nummer i 360-formatet med standardversionen i stereo – jeg er sikker på at du vil foretrække sidstnævnte. 360 Reality Audio er en gimmick som ikke fungerer specielt godt og er overraskende stor kilde til lyttetræthed. 

 

Prøveperiode: 1 måned – Læs mere her
 

 

 

Tabel med oversigt over priser og funktioner på musiktjenester

* Royalties udbetalt pr. streamet nummer, gennemsnitligt. - Kilde: soundcharts.com

** Deezer benytter nu brugercentreret betalingssystem - Kilde: deezer.com

Vores bud på den bedste musiktjeneste 2020

Da vi i 2017 lavede den sidste sammenligning af musiktjenester, blev det TIDAL der løb med sejren. Og det gentager sig i denne sammenligning. 

TIDAL vinder som bedste musiktjeneste

 

•    Stor og stadig voksende integration i Hi-Fi-apparater fra seriøse producenter i alle prisklasser.


•    Kan integreres i ROON for endnu bedre lydkvalitet.

 

•    TIDALs Hi-Fi-abonnement med Masters i MQA-format er stadig det bedste når vi taler lyd. 

 

•    Er med 60 millioner numre blandt de absolut førende i udvalg.

 

•    Er blandt de musiktjenester som betaler mest til kunstneren med en bred margen til Spotify.

 

•    Rig på information om den musik man lytter til. 

 

 

 

Er det værd at abonnere på en musiktjeneste?

Når alt kommer til alt, er det så værd at abonnere på en af ovenstående musiktjenester? – Det er der nok ikke et klart svar på men der er nogle ting man nok skal tage med i sine overvejelser, før man overdrager sit Dankort 

Fordelene:
  • Du har adgang til et næsten uendeligt bibliotek af alverdens musik, i så god kvalitet du nu ønsker at betale for. 

 

  • Du har altid adgang til din musiksamling, uanset om du sidder hjemme i sofaen, eller står ved køledisken i Bilka. 
Ulemperne:
  • Du lejer kun adgang til din musik. Når abonnementet ophører, har du ikke længere mulighed for at høre al den musik du har tilføjet til dine playlister og favoritter. 

 

  • Rettighedsmæssigt er det musiktjenesten som bestemmer hvad du kan lytte til. Din musiksamling er altså ikke din og hvis tjenesten mister rettighederne til et album, så kan du pludselig ikke høre det mere. 

 

  • Der er og har været nogle eksklusivaftaler med specifikke kunstnere og musiktjenester, som har gjort at noget musik kun findes ét sted og noget andet musik et andet sted. 

 

  • Alle tjenesterne har stadig problemer med at differentiere mellem kunstnere med identiske navne. Søger man eksempelvis på navnet ’Cage’ får man albums fra minimum to forskellige kunstnere, præsenteret som værende fra en og samme. Det ikke nødvendigvis af stor betydning for de fleste, men for os der har stor interesse i musik, er det et kæmpe irritationsmoment. Det samme gælder manglende information om kunstnere, album, udgivelsesår mv. 

 

I stedet for at leje adgang til den musik man gerne vil høre, er det også en mulighed at købe musikken digitalt. Det er naturligvis dyrere da man betaler per album men til gengæld ejer man det. Du kan læse om mulighederne for at købe musik online i vores blog-indlæg her

 

God fornøjelse med al musikken - uanset hvordan du vælger at få adgang til den.


Kommentar(er) 10

  • Martin Povlsen
    Martin Povlsen

    Det havde været på sin plads at have haft youtube music med fra Google.

    Svar

  • Thomas Bindslev
    Thomas Bindslev

    Hej Jeg kunne godt have tænkt mig, at TDC/youSee/Telmore play blev vist i oversigten - hvordan den er i forhold til betalinstjenesterne Mvh Thomas

    Svar

  • Bjarne
    Bjarne

    Jeg har haft Tidal i mange år, og er ikke helt tilfreds og skifter nu til Apple Music. Søgningen halter og det er svært at finde de rigtige numre. Et andet minus er, at man kan risikere at numre fra ens playlister forsvinder eller ikke kan spilles - sikkert noget at gøre med rettigheder. Lidt problemer og mangler med integration til andre systemer, men lyden er dog god. Nu prøver jeg et andet produkt og så må vi se.

    Svar

    • Alexander
      Alexander

      som kommentar til af Bjarne

      Jeg har haft samme problem, med at musik forsvandt på Tidal, men hvis jeg går ind under den pågældende kunstner så ligger musikken der stadig. Det tyder på at Tidal bare uploader en ny version og så kan man ikke spille den musik man har i sin playliste, fordi den er blevet opdateret af Tidal. Det du skal gøre er at tilføje den pågældende sang eller album i gen. Ligesom hvis du lavede en genvej på dig skrivebord og så ændrede på hvor den oprindelige fil ligger, i det tilfælde virker genvejen på dit skrivebord ikke, før du hat genskabt den korrekte sti.

      Svar

    • Simon, TC
      Simon, TC https://tapeconnection.dk

      som kommentar til af Bjarne

      Ja, der kan være lidt udfordringer med de her tjenester. Jeg synes desværre også at mange af problemerne gentager sig på alle tjenesterne. Bl.a. det med dårlig søgefunktion og at numre på playlister, ja endda nogle gange hele albums, kan forsvinde på grund af rettigheder. Heldigvis tilbyder de jo alle sammen en prøveperiode, så man kan forsøge sig lidt med de forskellige tjenester. Apple Music lyder ret godt og specielt på Apple produkter, er integration og brugervenlighed i top.

      Svar

  • Bent Grindsted
    Bent Grindsted

    I skriver følgende: Det er ikke muligt at uploade musik fra sit eget bibliotek til sin konto i Deezer, hvis man skulle opleve at der manglede musik i deres bibliotek. det er forkert jeg kan godt uploade mine mp3 filer menuen i deezer heder Mine MP3\'er

    Svar

  • Steen
    Steen

    Tak for god oversigt! Jeg kører konstant med Deezer Hi-fi personligt (og Apple Music ved siden af af familiære årsager). Jeg ville egentlig gerne skifte til Tidal og har ad 5 omgange med måneders mellemrum forsøgt mig deres hi-fi. Jeg stopper dog hver gang, fordi de stadig har alt for mange klassiske indspilninger fra UMG (Deutsche Grammophon etc. ) med “watermarking” / kopibeskyttelse, der giver en irriterende “flutter” f.eks. på klaverindspilninger. Det undrer mig meget at det aldrig nævnes i test. Til gengæld ser man jævnligt at nogle testpersoner finder Tidals 16 bit 44.1 kHz FLACs bedre lydende end andres (Deezer og Qobuz) lignende filer. Sidstnævnte kan jeg dog til dels genkende, da de i vid udstrækning har en mere harmonisk overtonerig klang, hvilket så til gengæld må mistænkes at være kunstigt tilført, når de andre ikke har det. vh. Steen

    Svar

  • Leif Gohlke
    Leif Gohlke

    Tak for anmeldelsen, jeg er også Tidal fan, har prøvet at spare med abonnement til 99 kr. men kvaliteten orker jeg ikke at høre på, men HIFI til 100 kr. mere er alle pengene værd, på mit anlæg af ok kvalitet kan jeg ikke høre forskel på CD og streaming. Det glæder mig overordentlig med oplysninger om royalties, og at det er Tidal der betaler mest, gør mig endnu mere glad for mit abonnement.

    Svar

  • Thomas Hvass Kristensen
    Thomas Hvass Kristensen

    Tidal tilbyder også familie abonnementer. Således kan fem personer deles om et Hi-FI (Master) abonnement til 299,- pr. måned. Ikke uvæsentligt.

    Svar

Skriv din kommentar